top of page

הֶרְגֵּל (Habit)

  • דָּבָר שֶׁהִתְרַגֵּל אָדָם לַעֲשׂוֹתוֹ תָּמִיד, מִדָּה שֶׁדָּבְקָה בְּאָדָם עַל יְדֵי חֲזָרָה מְרֻבָּה עָלֶיהָ (אבן שושן);

  • הרגל הוא מנהג, מעשה שבשגרה (בבילון);

  • הרגל הוא פעולה שנוהגים לעשות שוב ושוב עד שהיא נהיית טבע שני (מילוג);

הרגלים מייצגים דרכי פעולה שמרניות אשר מכוונות לשמר את הקיים ולהתנגד לשינויים. הרגלים מאופיינים על ידי מגוון של פעולות החוזרות על עצמן, באופן אוטומטי, ללא מחשבה תחילה וללא צורך בקבלת החלטות תבוניות. לפיכך, פעולה הנובעת מהרגל היא פשוטה ויעילה יותר לביצוע, יחסית לפעולה המחייבת חשיבה (שאינה, בהכרח, פעולה אפקטיבית).

הרגלים מבטאים סגנונות התנהגות ובכלל זה, סגנונות ניהול, סגנונות מנהיגותסגנונות תקשורת וכדומה.

הרגלים מעצבים את התרבות הארגונית ומאפיינים את קשרי הגומלין בין השחקנים השונים בסביבה הקיומית שלנו - שוק מטרה וקהילה (רשת ערך).

יתרונות ההרגלים הם ברורים: יעילות ויציבות (בזכות רמת ודאות גבוהה). ניהול על פי הוראות (MBI), למשל, מעודד הרגלים ושגרה ובאופן זה מצמצם את היקף הכשלים ומגדיל את הסיכוי להצלחה בנסיבות מסוימות מאוד (כמו שגרה בקו ייצור, למשל).

חסרונות ההרגלים ברורים אף הם: תהליכים מנוונים של הפקת לקחים והעצמת אפקט הדחיינותהרגלים עלולים לפגוע ביכולת להגיב, בצורה אפקטיבית, לאירועים בלתי רצויים.

הרגלים מייצגים את סגנון החיים שמאפיין אותנו, קרי יכולתנו לממש מטרות ולהשיג הישגים. מכאן נובעת החשיבות העצומה של הרגלים. לפיכך, כדאי לנו לרכוש ולאמץ הרגלים שיובילו אותנו הן ליעילות והן לאפקטיביות.

ניתוק מהרגלים "רעים" במקביל לרכישת הרגלים "טובים" מתבטאים בשינוי התנהגותי. שינוי הוא תהליך שאינו פשוט

ליישום ולו מפני הצורך להינתק מסביבת הנוחות המוכרת לנו, כדי להטמיע הרגלים חדשים.

סטיבן קובי מציג בספרו המצויין שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד את הדרך להשגת אפקטיביות תפקודית

באמצעות הרגלים.

הרצאות TED

מאמרים

  • תקציר שבעת ההרגלים, סיכום כתיבה ועריכה ילנה גלוזמן – יועצת חינוכית מקיף "רבין" באר שבע, 44 עמודים;
    שבעה הרגלים בשבעה מאמרים מאת מאת אבי סלמון הסיכום שאבי כתב, מאוד מצא חן בעיני ולכן אני מתכבד לשלוח קישורים אל הבלוגים שהוא כתב כבר בשנת 2012. שאפו!

    1. היה פרואקטיביהתובנה המרכזית של ההרגל הזה הוא שאתה הוא הבמאי והמפיק של החיים שלך. זה לא כזה פשוט כמו שזה נשמע וזו תובנה משנה חיים. אנשים מתארים את חייהם כאוסף של אילוצים שאינם מאפשרים להם להגשים את חלומותיהם או לפחות מפריעים להם מאד. חוסר כסף, זמן, ילדים, פרנסה, יחסים ועוד. זה נכון, המציאות אינה בשליטתנו ואנו לא יכולים לביים את הבריאות שלנו או הצרות שנופלות עלינו. ובכן, הרגל מספר אחד לא בא לטעון שהחיים יסתדרו לפי החלומות והתוכניות שלך. ההרגל בא לומר בתמצית שאתה יכול לבחור את התגובה שלך למציאות שקוראת סביבך וכדאי שתשקיע את כל האנרגיה שלך בדברים שאתה יכול להשפיע עליהם ולזנוח את אלה שלא...

    2. תכנן תחילה: כל יצירה נבראת פעמיים. פעם ראשונה בראש ופעם שנייה במציאות. תחילה הארכיטקט מתכנן את הבית בשרטוטים, אחר כך נבנה הבית במציאות. הרגל מספר 2 אומר שלפני שתיגש למלאכה, לפני שתתחיל לקדם את היוזמה שלך, לפני שתרוץ קדימה לפעול בתחום המעניין אותך – דמיין את הסוף. צור לך בדמיון את תמונת המציאות העתידית אליה אתה שואף. ניתן לחלק את תמונת העתיד לחזון ומטרות...

    3. קבע סדרי קדימויות: ההרגל הראשון היה להיות פרואקטיבי ולהחליט שאתה במגרש ואתה הוא הבימאי של חייך וזה ששולט בכל תגובותיך. ההרגל השני היה לראות את הסוף תחילה. ועכשיו, להרגל השלישי והמורכב מבין שלושתם: ההרגל לנהל את עצמך ולקבוע סדרי עדיפויות על מנת להגשים את שאיפותיך. רבות נכתב ונלמד על ניהול זמן. דבר ראשון חשוב להבין שאי אפשר לנהל את הזמן – הוא מתקתק בקצב קבוע ואחיד ואינו ניתן לניהול. אנו מנהלים את עצמנו! דבר שני שחשוב לזכור שיש לנו בדיוק את אותו כמות הזמן שיש גם לנשיא ארצות הברית, 24 שעות בדיוק. שני החסמים האולטימטיביים שאנשים מסבירים כשהם לא ממשים את שאיפותיהם הם אין לי זמן ואין לי כסף. לגבי הכסף נדבר בהזדמנות אחרת אבל זמן יש לנו בדיוק כמו לאנשים אפקטיביים במיוחד ובדיוק כמו לאלה שלא מצליחים לעשות כלום בים המטלות וההתקלות הבלתי פוסק...

    4. חשוב win win win: הרגלים 1-2 עסקו ביכולת האישית שלנו להציב את עצמנו במעגל ההשפעה מבחינה תודעתית ולפעול בהתאם מבחינה מעשית. זהו השלב הראשון בדרך שלנו אל האפקטיביות. הרגלים 4-6 עוסקים בתלות ההדדית שבינינו לבין הסביבה שלנו. אין אנו פועלים לבדנו בעולם והצלחתנו תלויה בצורה שלא משתמעת לשני פנים בזולת. חשוב win win מציין את הפרדיגמה הבסיסית שעלינו להכווין את המחשבות שלנו. אני ממליץ לעיין בגישה משודרגת של win win המכונה בשם win win win Challenge...

    5. הקשב לפני שתתבטא, הקשב לפני שתעשה: כדי להיות אפקטיביים בתקשורת הבין אישית, אין די בטכניקה. יש לבנות את מיומנות ההקשבה האמפתית המושתתת על אופי המקרין פתיחות ואמון ויש לבנות את חשבונות בנק הרגשות להרחבת המגעים בין הלבבות. אנשים רבים (מדי) אינם מקשיבים כדי להבין, הם מקשיבים מתוך כוונה להשיב (או נכון יותר, הם חושבים מה להגיד ומפסידים את ההקשבה). אנשים רבים (מדי) מסננים הכל במסננות של הפרדיגמות של עצמם, ומשליכים את סיפור חייהם על חיי האחר... ילנה גלוזמן

    6. חפש לממש סינרגיה - שיתופי פעולה: הסינרגיה, היא פעילות הנעלה ביותר בחיים. סינרגיה היא מבחנם האמיתי של כל ההרגלים האחרים win win win ואת כישורי התקשורת האמפתית באתגרי חיינו החשובים ביותר. התוצאה היא כמעט נס. שיתוף פעולה יוצר חלופות חדשות – משהו שלא היה קיים קודם לכן. אך על מנת להתחיל ברוח של הרפתקנות, רוח של גילוי ויצירתיות, יש צורך בביטחון עצמי עצום. יהיה עליך לנטוש את אזור הנוחות של הסביבה המוכרת ולהתייצב לנוכח המרחבים החדשים של הלא-נודע... ילנה גלוזמן

7 ההרגלים של אנשים אפקטיבים במיוחד - סטיבן קובי - סדנה מלאה!

מאי 2020, 41 דקות

המצוינות אינה פעולה אלא הרגל

אריסטו

מבנה אישיות 1.png

7. שדרג את עצמך בארבעה ממדים - ברובד הגשמי, ברובד הנפשי - הרגשי, ברובד החברתי וברובד הרוחני. ההרגל השביעי עוסק בשיפור היכולות האישיים: העצמת החוסן האישי. ההרגל השביע מקיף את ההרגלים האחרים שבפרדיגמת שבעת ההרגלים, כיוון שהוא מאפשר את קיומם של כל האחרים. תהליך ההתחדשות כולל התחדשות מאוזנת בכל ארבעת הממדים של חיינו...

ככלל, ההרגלים מסייעים לשמר את רמת הקיימות שלנו כפרט וכארגון...

עיינו גם בערך קימות - הגדרות

ההרגל מנהל את חיינו על פי רצונו, ולפיכך הוא כל יכול...

מישל דה מונטן ויקיציטוט

איך לפרק דחיינות

וליצור מוטיבציה?

שינוי הרגלים - NLP

ראיון: שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד

ברוכים הבאים ל-7 ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד

שינוי זה תהליך

שיטת המשולש להתמודדות עם דחיינות בחיים ובעסקים

שינוי הרגלים

בסרטון הזה נדבר על 5 ספרים משני חיים שחשוב לקרוא. ספרי התפתחות אישית ומיינדסט הם מקורות מידע שיש בהם עשרות כלים ורעיונות שעושים את ההבדל בין המצליחים לבינוניים ואלה יעזרו לנו לשנות את החיים שלנו ולהתקדם למקום טוב יותר. אלה ספרים שיעזרו לכם לתגבר על מכשולים ולהתקדם לעשות שינוי מהפך אמיתי בחיים שלכם.

ספרים שחשוב לקרוא

פברואר 2019, 5 דקות

כולנו יודעים שהרגלים זבונים אותנו או שוברים אותנו. לכן, אם נבחן הרגלים של אנשים מצליחים, נוכל לזהות את דפוסי ההתנהגות שלהם, נוכל לאמץ אותם בהדרגה וגם אנחנו נתחיל לאמץ הרגלים של אנשים מצליחים ואנחנו נהפוך, לא לאט לאנשים מצליחים.

הרגלים של אנשים מצליחים

פברואר 2020, 10 דקות

בסרטון הזה נדבר על 5 ספרים משני חיים שחשוב לקרוא. ספרי התפתחות אישית ומיינדסט הם מקורות מידע שיש בהם עשרות כלים ורעיונות שעושים את ההבדל בין המצליחים לבינוניים ואלה יעזרו לנו לשנות את החיים שלנו ולהתקדם למקום טוב יותר. אלה ספרים שיעזרו לכם לתגבר על מכשולים ולהתקדם לעשות שינוי מהפך אמיתי בחיים שלכם.

ספרים שחשוב לקרוא

פברואר 2019, 2 דקות

כולנו יודעים שהרגלים זבונים אותנו או שוברים אותנו. לכן, אם נבחן הרגלים של אנשים מצליחים, נוכל לזהות את דפוסי ההתנהגות שלהם, נוכל לאמץ אותם בהדרגה וגם אנחנו נתחיל לאמץ הרגלים של אנשים מצליחים ואנחנו נהפוך, לא לאט לאנשים מצליחים.

איך לשנות הרגלים רעים

בארבעה שלבים?

נובמבר 2017, 2 דקות

בני האדם התברכו ב"כוח על". לכוח העל הזה קוראים - 'הרגלים'. כאשר נצליח ליצור לעצמנו הרגל בחיים, נפחית, בצורה משמעותית, את המאמץ הקוגניטיבי שלנו כדי לגרום לדברים לקרות. בספר כוחו של הרגל אנחנו מקבלים סקירה עמוקה מזוויות שונות על הרגלים. בסרטון מתארים תובנות שיעזרו לנו, לשלב הרגלים בשגרת חיינו.

האם יש לך הרגל רע שאתה פשוט לא מצליח להיפטר ממנו? זה בגלל שזה ממש מחובר למוח שלך. כל מחשבה, פעולה והרגשה משנים את המוח שלך. כשחוזרים על עצמם מספיק פעמים, נוצר הרגל. בסרטון זה נתאר איך איש פרסום בתחילת המאה ה-20, גרם למחצית מהאמריקאים לאמץ התנהגות חדשה - ולהפוך אותה להרגל שכולנו מכירים היום.

כוחו של הרגל - תמצית התובנות מהספר 

מאי 2021, 15 דקות

How Habits Can Change Your  Life (and Your Brain)

אוגוסט 2018, 6 דקות

bottom of page