top of page

היכן - עיצוב סביבת הסיפור

חיזוי טכנולוגי מבוסס על מחקרים מדעיים ופיתוחים טכנולוגיים, אשר מתקיימים ברציפות מאז שחר ההיסטוריה האנושית. מסקנות מחקרים מדעיים וחידושים בעולם הטכנולוגיה, מפורסמים בספרות המדעית והטכנולוגית, ומגיעים למתעניינים בתוך דקות ברחבי העולם - בקצב ההולך וגדל. פרק הזמן שבין פרסום מדעי או חידוש טכנולוגי לבין השימוש בו, הולך ומתקצר במהירות בזכות התקשורת ואמצעי המחקר, הפיתוח, הייצור והשיווק המשתכללים. זה הביטוי הראשוני של המהפיכה המדעית/טכנולוגית ואנו ממש בתחילת דרכה. זו האווירה העוטפת את הדמויות בעלילות הסיפור שלנו.

בהשראת המדריך לעתיד (המהפכות הטכנולוגיות שישנו את חיינו) בעריכת ד"ר רועי צזנה, אנחנו צובעים, ביחד, את הסביבה הטכנולוגית, האנושית, החברתית והרוחנית שאנו צפויים לפגוש בשנים הקריטיות והמרגשות שבין 2029 לבין 2036 באמצעות פרוזה. האם לא מרתק אותך לדעת מה יקלטו חושינו באותה תקופה והאם הסיפור שנכתוב, ביחד, יכול ישפיע על אותה תקופה?

לדברי ד"ר צזנה, אנו בפתחה של מהפיכת הייצור האישית. הדפסת תלת ממד ** תאפשר לכל בר דעת, לייצר חלקי חילוף לציוד ביתי ולכלי הרכב שברשותו. באמצעות מדפסת ביתית פשוטה וזולה נוכל, בקלות יחסית, לייצר כלי נשק, מזון ואפילו תרופות ואיברים להשתלה.

 

כפועל יוצא, תצטמצם פעילות מפעלי התעשייה הגדולים ועובדים רבים ייפלטו אל מחוץ לשוק העבודה. בנסיבות האלה, תפחת פעילות הובלת מוצרים ממרכזי הייצור אל מרכזי הקניות, על כל המשתמע מכך. הפעילות שתתפתח כבר בעתיד הקרוב, תתבטא ברכישה הולכת וגוברת של תוכניות ייצור למחשב (במקום רכישת מוצרים פיזיים) תוכניות הייצור כבר מותאמות למדפסות הביתיות. ניתן, כבר היום, לרכוש באינטרנט, בחינם או במחירים מגוחכים, תוכנית לייצור כיסא שנשבר, תכשיט לבת הזוג או צעצועים לילדים. תוכניות הייצור נקלטות על ידי המדפסות ובתוך זמן קצר ניתן להדפיס את המוצרים ולהשתמש בהם, באופן מידי. היקף יזמי תוכניות ההדפסה התלת ממדית, בזמן כתיבת שורות אלה, מקבל תאוצה אדירה והדרישה לפיקוח איכות התכנון, גדלה בהתאם. היקף העבודה מהבית גדל במהירות. לפני עשור, ד"ר צזנה העריך כי לצד כל מדפסת יהיה מתקן מחזור אשר יוכל לטחון עד דק את האביזרים הבלתי נחוצים, להפריד בין החומרים השונים ולהפיק מהם חומרי גלם עבור המדפסות. ציוד כזה כבר ניתן לרכישה.

גם תחום התחבורה עובר מטמורפוזה מואצת. טכנולוגית הרכב האוטונומי נמצאת בשימוש כבר היום. נתעלם, לרגע מפנטזיות (הזויות?) כמו מכוניות מעופפות ** ** שהמרכיב הטכנולוגי בהן אמנם ישים אך קשיי הרגולציה מעכבים את השימוש בהם. נתעלם גם מכלי השיט האוטונומיים שאינם רלוונטיים, בשלב הזה, אבל רק לעלילה הנרקמת. נפסח על המזל"טים והמל"טים המוכרים לנו ממלחמת חרבות ברזל (אוקטובר 2023)... בחרתי להפעיל את הדמיון אבל מבלי להיסחף מעבר לפרקטיקה הצפויה כבר מחר. ננסה לדמיין, למשל, את השפעת התחבורה הציבורית האוטונומית בערים הגדולות, שאמורות לפתור את בעיית עומסי תנועה, את בעיית החנייה ** והניידוּת.

 

הפרטים הטכנולוגיים הבולטים שיקשטו את הנוף העירוני בין 2029 ל-2036 לא דווקא רכבות מיוחדות הצפות על שדה מגנטי אלא סקייטבורדס, סוגי חד אופן מתוחכמים וכלי רכב אוטונומיים קטנים. יצרניות רכב רבות ממשיכות לפתח את הדורות הבאים של כלי רכב אוטונומיים לחלוטין. כבר עכשיו אפשר להבחין במכוניות האוטונומיות הראשונות של גוגל, מרצדס, טויוטה וניסאן, בכבישים. בשנת 2034 ינועו, כפי הנראה, בכבישי ישראל כלי רכב ללא נהג. כמות תאונות הדרכים תצנח ועימה תקטן, בצורה משמעותית, גם צריכת הדלק.

מצד שני, עיסוק בלוחמת הסייבר יהיה אטרקטיבי במיוחד, בתקופה שבין 2029 ל-2036, בעקבות החשש מפני מגוון של סכנות כמו השתלטות עוינת, למשל, על מחשבי המכוניות האוטונומיות. דמיינו בנפשכם השתלטות על  צי מכוניות הנעות בכביש 6 ומכוונות אותן להתנגשות במכונית שגריר ארה"ב, כפצצות עמוסות בדלק.

באשר למצוקת הדיור ** **, פתרונות הבנייה יראו קטנים עלינו, בשנת 2035, לאחר שנצפה בשיטה הסינית לבנייה סופר מהירה, יעלה, זולה, בטיחותית ואיכותית.

 

כיצד תיראה החקלאות ** ** בתקופה המרתקת הזו? למדעני קוראה הדרומית הפתרונים **.

מה קורה כשבני אדם מתחילים לשלב ביולוגיה עם טכנולוגיה, רותמים את הכוח לקוד מחדש את החיים עצמם?

אז לפני שנתחיל לחשוב על פתרונות לבעיות שנחשוף במהלך כתיבת פרויקט 2036, אולי כדי לקבל השראה מדוגמאות ** ** ** ** ** ** ...

bottom of page