"חבר'ה..." קרא ירון בנימה החלטית. "משאב הזמן שלנו מצטמצם במהירות... רק אסיים ותוכלו להמשיך ולהתנצח..."
"מי מתנצח?" התמם צביקה.
"בכל מקרה, כדי להצליח... ולא חשוב איך אתם מגדירים הצלחה - אם להתקדם בסולם הניהולי או להשלים עבודה בצורה איכותית... בכל מקרה צריך לדעת לתעדף את המשימות הרבות, כי די ברור שאי אפשר לממש את כולן..."
"כבר דיברנו על זה" מלמל דּוּדוּ. " אתה רוצה לחזור שוב לעיקרון 80:20"
"אבל איך עושים את זה בדיוק?" חזר יורם על השאלה בקול מתוסכל.
"הוֹ... זו בדיוק שאלת מיליון הדולר. איך בדיוק. מישהו חשב על כוון?" שאל.
יעל הרימה את ידה וקראה: "צריך למיין את המשימות לפי מדדים של דחיפות וחשיבות".
"מצוין" חייך ירון לעברה, התקרב אל הלוח ומחק את תוכן הטבלה שהכין מיכה, השאיר את קווי הגבול ושירבט:
"אם כך, אני מבינה" אמרה ג'ין. "האתגר הוא שהמשחק בין חשוב ודחוף יתקיים בתוך מסגרת מוגדרת וסופית של זמן... נניח בתוך שמונה שעות עבודה..."
"שתים עשרה שעות" תיקן יורם.
"תודה" חייכה לעברו. "התיקון שֶׁלְךָ במקום... למעשה, האתגר הנכון יותר הוא להספיק לעשות את הדברים החשובים והדחופים במסגרת זמן קבועה... כזו שאי אפשר לשנות... בלי שעות נוספות ובלי בקשת הארכה... כי הכול סגור, תָּחוּם, סופי... המגבלה היא תמיד 24 שעות..."
"במילים אחרות" הסביר דּוּדוּ, "האתגר הוא להשתמש במסגרת נתונה של משאב הזמן וזה אומר שאנחנו לא מדברים על ניהול של משאבי זמן אלא על ניהול של סדרי עדיפויות... בָּרוּר?" אמר והגניב מבט לעבר מיכה. "כי, בעצם, אי אפשר להספיק את הכול..."
"כן... זאת אומרת... אה... לא ממש מדוייק" מיהרה יעל להשיב. "הרי אם אתה מדבר על מסגרת זמן של 24 שעות אז אתה לא מתייחס לסתם ניהול סדרי עדיפויות, אלא על משהו ה ר ב ה יותר רחב... בואו לדבר על ניהול העולם הפנימי שלנו... על מה שאנחנו רוצים להשיג... בחיים... בואו לדבר על המימוש העצמי שלנו..."
"את מתכוונת לזמן שינה? לזמן איכות עם המשפחה? זאת אומרת לדברים החשובים בחיים?"
"די, די, די... גלשנו..." עצר דּוּדוּ את הדיון. "רק תזכרו שאנחנו עובדים בתע'צ ולא באיזה סדנה רוחנית... אז בואו נשים לרגע בצד את הפנטזיות האישיות שלנו, את המימוש העצמי שלנו... בואו לדבר על המטרות של 'אלון ירוק'... בלבד".
"אני מקבלת את זה, שאולי צריך לעשות הפרדה בין החיים האישיים לעבודה..." התעקשה יעל, "למרות שבעצם... במחשבה שנייה... ושלישית... אם מימוש המטרות של 'אלון ירוק' אינו חלק מהמימוש העצמי שלי..." "אז... אז חָבְלָ'ז על הזמן... הרי המטרות האישיות שלי נותנות לי את האנרגיה שלי לעשות דברים... אתה מבין? המטרות שלי מספקות לי את הבסיס למוטיבציה שלי לעשות למען 'אלון ירוק'... ולכן זה לא ממש נכון להפריד בין הפנטזיות הפרטיות שלי לבין...".
"ברור! ברור" חייך דּוּדוּ בסלחנות.
"בודאי... הרי כל העובדים שאכפת להם מרגישים ככה..." השלים מיכה.
"במילים אחרות..." ביטאה יעל את עמדתה בקול מהורהר. "במילים אחרות, כשאנחנו מדברים על דברים חשובים אז אנחנו מדברים על מימוש של דברים בטווח הרחוק... על משהו שלא משיגים דווקא עכשיו..."
"ולכן" המשיך ירון בעודו צולל אל תוך עיניה. "ולכן, הסכנה היא שדווקא הדברים החשובים באמת, יידחו על ידי הביצוע של הדברים הדחופים...".
"מה פתאום?" התנערה יעל. "הרי, באופן טבעי, הדברים הראשונים שנעשה יהיו הדברים הדחופים שהם גם חשובים..."
"בערך" תיקן ירון. "הנטייה הטבעית שלנו היא דווקא לממש את הדברים הדחופים... את המטלות שמיועדות לטווח המיידי... כי מה המשמעות של משימה דחופה?"
"לעשות את מה שהבוס דורש באותו רגע" צחק יורם ושלח מבט לעבר אריק.
"נכון מאוד..." המשיך ירון. "אבל אם נתבונן על זה מהכוון של הדברים החשובים... אז אלה הן המשימות שאין להן ערך מוחשי דווקא ע כ ש י ו... דברים כאלה שבוערים בעצמותינו כדי לעשות אותן עכשיו... לכן גם קל יותר לדחות אותם... כי הבוס לוחץ לבצע את הדברים הדחופים... ועכשיו..."
"טוב", מלמל אריק כאילו בהשלמה, "אז כשלוּחוֹת הזמנים שלנו כל כך צפופים ומספר המשימות החשובות והדחופות רק הולך וגדל כל הזמן, אז באמת אין ברירה אלא לקבוע סדרי עדיפויות... להחליט לבצע רק חלק מהמשימות ולחזור הביתה אחרי 12 שעות עבודה כדי להשלים את המשימות החשובות באמת... הכי חשובות... את ההתחייבויות המשפחתיות... כלפי ה א י ש ה והקטנטנים".
"צריך פשוט לשאול את השאלות הנכונות" אמרה יעל. "צריך לשאול האם חייבים לעשות כל משימה... היום? ואם לא נעשה הכול אז זה יוביל אותנו באמת אל סוף העולם? ומה המשמעות לטווח הארוך של המשימה שאני רוצה לדחות מחוסר ברירה?"
"לא רק עכשיו" המשיך ירון, "אלא גם על העתיד... ואם ההשפעה של המשימה הזו קטנה על העתיד, האם אפשר לדחות אותה בצורה אלגנטית... או פשוט למחוק אותה מהרשימה..."
"במילים אחרות, אתה מציע לעשות אֶלִימִיָנְצָיה למשימות שאהוד אעביר אלי דרך מיכה?" שאל אריק בציניות?"
"ואני מנחש" צחק דּוּדוּ, "שירון עומד לגלות לנו עכשיו שיטה מהפכנית... איך להפוך את הדברים שאהוד דרש מאתנו... או הלקוח... דברים שניראים בעינינו פחות חשובים ופחות דחופים... הנה, הנה הוא מתכוון להסביר לנו איך להפוך את הדברים האלה לאוטומטיים כך שהם יתבצעו במקביל לדברים החשובים שלנו ואז תיפתר בעיית התעדוף..."
"יש דברים שיכולים להיעשות במקביל" השיב ירון לציניות שהושלכה לעברו מגרונו של דּוּדוּ וחש בהלמוּת ליבו. "לכן קיים צוות... לכן צריך ללמוד להאציל סמכויות... לכן גם צריך לדעת איך להעביר משימות לאנשים שגם יודעים לעשות אותם וגם אוהבים לעשות אותם... ולכן אין ברירה אלא ללמוד להבחין בין עיקר לטפל...".
"אז מה? זאת השיטה?" קפץ יורם. "למי, למשל, אני יכול להאציל סמכויות? אני האחרון בשרשרת הפיקוד... ולכן, לפי השיטה הזאת, רק אני לא אספיק לעשות את העבודה שמטילים עלי...".
"אריק יסנן את המשימות במקומך" הציע מיכה בסבר פנים רציני. "זו האחריות שלו בתור הבוס שלך... האחריות שלו היא לוודא שאתה מסוגל להשלים את העבודה שלך במועד... אבל האחריות שלך היא להודיע לאריק בזמן, מתי לא תוכל לעמוד בלוח הזמנים... האחריות שלך היא להודיע מתי יש בעיה שעלולה לעכב את הביצוע שלך... עוד לפני שהעיכוב יתגלה...".
"והאחריות הנוספת שלך" המשיך אריק ושלח אצבע לעברו, "האחריות שלך היא לא להמציא משימות שמעניינות אותךָ פתאום... וגם... גם לחשוב פעמיים אם אתה מסוגל לעזור לטל או לקובי... או לְיֶבְגֵנִי... כי טוּב הלב שלך עלול לפגוע בנו... בלו'ז של הפרויקט שלנו..."
יורם הנהן בראשו באיטיות ומיכה המשיך: "התופעה הזו מאוד מעניינת" אמר. "התופעה הזו כל כך דומה להִתְנָפְּחוּת של משיכת יתר בבנק - החוב תמיד רק הולך וגדל עם הזמן..."
"לא הבנתי את הקשר" מלמלה מירי וקימרה את גבות עיניה.
"אה..." פלט מיכה. "זה פשוט... קיימת תופעת טבע מאוד מעניינת בנושא ניהול התקציב המשפחתי..."
"הנה בא החוק החמישי של ניוטון" לחש דּוּדּו לעבר יעל.
"בדיוק כמו ניהול משאב הכסף..." תיקן מיכה. "התופעה הזו כמעט זהה לניהול משאב הזמן... מצחיק אבל מעניין..." הסביר. "כשיש לָךְ ולגיורא אוֹבֶר-דְרָפְט בבנק, ואתם לא מצליחים לסגור את החוב שרק הולך וטופח... כי... ואני לא מדבר דווקא עליכם, מירי... זו בסך הכול דוגמא... זו תופעה כללית, כן?"
מירי הנהנה בראשה והוא המשיך: "הדינמיקה הטבעית היא שכאשר החוב טופח אז מחיר החוב מתחיל להעיק... זאת אומרת תשלומי הריבית על החוב מתחילים לגדול ולהפחיד... נשמע מוכר לכם?"
הם הביטו בו בהשתהות מבלי לומר דבר.
"אז הפתרון הטבעי שכולם מוצאים, כדי להפחית את תשלומי הריבית... והשאלות המביכות של הבנקאי שלכם... זה לקחת הלוואה... עוד הלוואה... אבל... אבל למרבה הצער, צריך גם להחזיר את ההלוואה הזו... ואז... ואז יש הוצאה נוספת למשפחה - החזר ההלוואה החדשה... אבל ההכנסה החודשית לא משתנה! נכון? ולכן, החלק שנותר להוצאות השוטפות שלכם הופך להיות קטן יותר... ואם אתם ממשיכים להוציא את אותם סכומים כמו בחודשים הקודמים..."
"אז ההפרש בין ההכנסות להוצאות נהייה גבוה עוד יותר" חייך יורם בהבנה.
"נכון מאוד... ומה אז?"
"אז מתפתח שוב חוֹב..." מלמלה מירי.
"רק שהפעם החוב לבנק טופח הרבה יותר מהר..."
"באנו לשיעוּר כלכלה או כדי לקבל טיפים בניהול זמן" רטן דּוּדוּ.
"אבל זה בדיוק מה שקורה במקרה של זמן" הסביר אריק. "אתה מבין, יורם? אני נותן לך שני שטרות של משאב זמן ואתה... אתה לוקח שטר אחד ומעביר לְיֶבְגֵנִי... איך? אתה עוזר לְיֶבְגֵנִי בפתרון איזו בעיה שהוא נתקל בה בשטר הזמן שאני נתתי לך... במקום להשתמש בו כדי לממש את המשימות של הפרויקט שלנו... ואז משאב הזמן להשלמת המשימות שלך קָ טֵ ן... עכשיו נותר לך רק שטר אחד של זמן... אז אין לך ברירה אלא להִשָׁאֶר שעות נוספות כדי להשלים את המשימות שלך בפרויקט... ולכן אתה מגיע הביתה כשעֲדֶן המתוקי כבר ישן... ושוב לא הספקת לספר לו על קוֹפִיקוֹ לפני השינה... ומה שנותר לך זה רק לְקָטֶר שאתה עייף ושאין לך מספיק זמן... כי הרי אתה לא יכול להעביר את המשימות שלך לאחרים... כמו דּוּדוּ, למשל... כי רק אתה יודע לעשות אותן..."
"ככל שהזמן חולף" ניסתה ג'ין את כוחה. "אז מצטברות מטלות פתוחות שבאמת רק אתה יכול לעשות... ואז, במשך הזמן, אתה הופך להיות צוואר בקבוק של הפרויקט..."
"אם נבין את התופעה הזו" המשיך ירון, "אז נוכל גם להתמודד מולה... להתייעל... לא לבזבז זמן..."
"כן, אני מבין" המשיך יורם למלמל כאילו לעצמו. "לא לבזבז זמן על עזרה לזולת... לא להעביר בחינם שטרות של משאבי זמן לאחרים... ש... שאולי זקוקים להם... בטח שאני מבין... אבל אתם לא חושבים שזו, בעצם, בריחה מאחריות?"
"להיפך" ניסה אריק להסביר. "למעשה, זו נטילת אחריות על הדברים החשובים באמת... על פי האינטרסים המשותפים שלנו... בפרויקט..."
"בדרך הזו אתה נוטל אחריות גם על מימוש מערכת הערכים שאתה מאמין בה" המשיכה ג'ין.
יורם שתק ואריק המשיך: "ואם אתה משתמש בפזרנות כזאת את השטרות של משאבי הזמן שקיבלת... אז ברור שלא תצליח לעמוד בלו'ז... ואבני הדרך נידחות... הבנת את זה בָּרוּך?"
"והלקוח רותח מזעם..." המשיך דּוּדוּ.
"ותע'צ נאלצת לשלם קנסות בגלל הדחייה הזו..." השלים מיכה את התמונה. "וזה כדור שלג... וגם פרויקטים אחרים נדחים... וגם לזה יש מחיר... והבועה רק מתנפחת ומתנפחת... כמו במקרה של האוֹבֶר-דְרָפְט בבנק..."
"מצויין" מלמל יורם וכבש את ראשו בין שתי כפות ידיו. "עכשיו יש כבר אשם והמעגל נסגר... בעצם גם יֶבְגֵנִי אשם... למה לא? העיקר שלא אתם אשמים..."
ירון הביט בשלושת הבוסים של יורם, שמנסים לכלות בו את תסכולם, מעודדים האחד את השני ורומסים בלא הבחנה ובחוסר רגישות את האחד והיחיד אשר מבצע, בפועל, את העבודה. "אז בואו נמשיך" ניסה להיחלץ מהמצב המביך שאליו נקלעו.
"מה להמשיך?" קפץ דּוּדוּ, "צריך לתקן את הטבלה שציירת... אין דבר כזה 'לא דחוף' "צריך לכתוב 'פחות דחוף' ".
"למה?" שאל ירון. "מה הסיפור?"
"כי אין דבר כזה לא דחוף" השיב. "תגיד דחוף ברמה 1 בסולם 10 וזה עדיין דחוף, אם כי ברמה מאוד נמוכה... אבל אל תגיד 'לא דחוף' "
ירון התבונן בלוח, שלח מבט נוסף בדּוּדוּ, התקרב לעבר הלוח כשהוא ממלמל בינו לבין עצמו: "אין בעיות" ותיקן את כותרות הטבלה.
"תראו... אם כבר יש משימה אז היא לא יכולה להיות לא דחופה... אין דבר כזה..." המשיך דּוּדוּ.
"תפסיק לטחון... תיקנתי..." רטן ירון והמשיך, "אז לפני שנמיין את רשימת המשימות שלנו... לפי שנקבע מה חשוב לנו ומה דחוף..."
"אבל איך עושים את זה?" התעקש יורם "איך, תכלס, ממיינים? איך קובעים מה חשוב ומה חשוב יותר... מה...".
"יורם, יורם, הסתכל עלי לרגע... תגדיר סולם בין 0 ל-10
לרמת החשיבות של כל משימה" הציעה יעל.
"למה לא בין 1 ל-10?" נהם דּוּדוּ. "הרי כבר סיכמנו שאין משימה בעלת דחיפות אפס... או חשיבות אפס... המינימום צריך להיות אחד" קבע.
"יכול להיות שהמינימום צריך להיות שתיים" מלמל ירון כאילו לעצמו. "אבל הסולם... הסולם כן יכול להיות בין אפס ל... "
"איך שנראה לך" נסוג דּוּדוּ. "העיקר שתרשום בין 1 ל-10"
"נו?" המשיך יורם לרטון. "אני עדיין לא מבין... איך, תכלס, ת כ ל ס, עושי..."
"קח למשל את המשימה 'לשתות קפה בשעה 09:00' " קפצה יעל.
"זו משימה?"
"זו פעולה שגוזלת זמן? זו פעולה שמרוקנת מקופת המשאבים איזה מטבע אחת או שתיים של זמן וכך מצמצמת את אוצר משאבי הזמן שעומד לרשותך?"
"אז מה, אסור כבר לשתות קפה?"
"לא... זאת אומרת כן... מותר לשתות קפה... אבל צריך להתייחס לזה כמו אל כל מטלה אחרת שעושה שימוש במשאבי הזמן..."
"אוֹ... אוֹ קֵ י י, אוֹ קֵ י י " גמגם יורם.
"עכשיו, צריך לקבוע צמד של שני מספרים למשימה הזו - חשוב ודחוף... המספר הראשון נניח 2. המספר 2 מתוך 10 מגדיר את רמת החשיבות שאתה מייחס לשתיית הקפה..."
"אם הציון 2 אז זה אומר שלשתות קפה זה לא כל כך חשוב" הבהיר יורם.
"נכון מאוד! ועכשיו נניח דחוף לך מאוד לשתות קפה דווקא בשעה 09:00 כי אז בוודאי תהייה מאוד צמא..."
"או... או תהייה לך הזדמנות לפטפט עם חדווה מפרויקט TDF" צחק אריק.
"ולכן תקבע ציון 8 בסולם 10" המשיכה יעל.
"בסדר" חייך.
"אם כך, לאיזו משבצת שייכת שתיית הקפה?" שאלה.
הוא בחן את הטבלה על הלוח ואמר "זו פעולה חשובה ופחות דחופה".
"מצוין... אז אפשר להמשיך?" שאל ירון.
"רק רגע, רק רגע..." קרא יורם ונע בחוסר נוחות על כסאו. "ואם אני אתן את הציון 5 לחשיבות ו-5 לדחיפות... אז לאיזו משבצת היא תהייה שייכת?"
"זו, באמת, החלטה מ א ו ד מ א ו ד קשה" צחק מיכה. במטריצת פון מאנשטיין תמצא את עצמך על הגבול שבין תבונה לטיפשות".
יורם שלח לעברו מבט נעלב. "ובכול זאת..." התעקש.
"תקבע לעצמך כלל זהב" הציעה יעל. "אל תבחר אף פעם בציון 5... ואז לא יהיה לך מקום להתלבטות".
"אז לפני שאתם תיתנו דוגמאות לכל אחת מהמשבצות" מיהר ירון לקטוע את השיחה שהחלה להתפתח בין השניים. "לפני הכול, בואו נקבע מראש מה נעשה עם משימות בכל אחת מהמשבצות... אולי הדרך הזו תעזור לנו במיון המשימות מאוחר יותר..."
"משימות חשובות ודחופות צריך לממש באופן מיידי" הציע דּוּדּו.
ירון רשם ברביע המתאים "לבצע עכשיו" ואמר: "טוב מאוד...".
"רק דוגמא קטנה אחת למשימות מהסוג הזה" ביקשה מירי. "בבקשה... רק לסגור בשבילי את הפינה..."
"תן לי להמחיש לֶמָה הכוונה" התנדב מיכה, כחכך בגרונו והיפנה את מבטו לעבר מירי. "כל פעולה שמטפלת במשבר בעל חשיבות קריטית כמו, למשל, טיפול
בתלונה מוצדקת של לקוח... קצת לפני חתימה על חוזה... זה ברור?"
"מה זה מוצדקת?" שאל יורם בקול חלש.
"התשובה הזו מופנית לכולם" הרים מיכה את קולו. "שימו לב... כל טיפול בבעיה דוחקת שחשיבותה למפעל נתפסת על ידי אהוד כבעלת חשיבות א ס ט ר ט ג י ת היא משימות חשובה ודחופה גם אם אתם בטוחים שמדובר בשטוּת... כי אתם יכולים לראות רק חלק מהתמונה... מהמקום שבו אתה נמצא..." והצביע על יורם, "ואת... ואת... ואתה..." המשיך לסקור את הנוכחים. "עכשיו זה מספיק מוחשי?" שאל ונעץ את מבטו מירי. זמזום כנפי הזבוב שפלש לחדר הישיבות, נשמע היטב לכולם.
מירי הנהנה בראשה והוסיפה בחיוך: "אם כך, את המשימות הלא חשובות ולא דחופות צריך למחוק".
"ואם המשימה ניתנה על ידי אהוד?" חקרה ג'ין.
"אז אולי צריך להעביר אותה למישהו אחר" צחק אריק . "תרשום 'להאציל סמכויות' ".
"ואם המשימה המטומטמת הזו יכולה לקדם אותך בדרגה?" שאל דּוּדּו.
"אז מה? במקרה הזה היא הופכת למשימה חשובה ודחופה!" קבעה יעל.
"מה, כל אחד יחליט בעצמו על סדרי העדיפויות?" הקשה דּוּדוּ יורם.
"אולי..." השיב מיכה. "אבל ההחלטה שלך תקבע אם אתה טיפש או נבון..."
"נו, באמת..." רטן דּוּדּו. "כשאני אומר לג'ין שכתיבת יחידת תכנה מסוימת היא דחופה אז היא לא יכולה להחליט שהמשימה לא דחופה... אני קובע את סדרי העדיפויות..."
"אתה או... או הנסיבות" חייך מיכה.
"אבל אנחנו מדברים על משימה לא חשובה ולא דחופה... אנחנו מדברים על משימה שקבענו אותה אחרי ההתלבטויות מהסוג הזה... אז מה צריך לעשות עם משימה לא חשובה ולא דחופה?"
"להעביר אותה לתחתית הרשימה... שתירקב שם... בלאו הכי ישכחו אותה אם היא תמשיך להיות לא חשובה ולא דחופה".
"ואם פתאום ייזכרו במשימה הזו?" שאל יורם.
"אז יקבעו לה חשיבות ודחיפות בהתאם לנסיבות החדשות ואז יעתיקו אותה למשבצת המתאימה למצב החדש שלה" השיב אריק בחוסר סבלנות. "בכל מקרה, עכשיו היא מוגדרת כבלתי חשובה ובלתי דחופה..."
"כפחות חשובה ופחות דחופה" תיקן דּוּדוּ.
"כן... כן..." מלמל יורם ובחן את הטבלה.
"זאת אומרת, להתעלם" אמר ירון ורשם בטבלה.
"נותרו שני השדות המאתגרים ביותר" חייך ירון. "אז מה אתם חושבים? כיצד צריך לנהוג עם משימות חשובות אבל לא דחופות?"
"נו, ברור" ניסה יורם להתחכם. "אם זה פחות דחוף אז זה גם פחות חשוב... לא? ואז..."
"למה? מה הקשר?" שאל ירון.
"מה פירוש למה?" השיב. "המציאות בתע'צ לימדה אותי שכל דבר דחוף... זה חשוב... לפחות לאריק.... כי אחרת... אחרת הוא לא היה מבקש ממני, סתם ככה, להפסיק לעשות משהו באמת חשוב, רק כדי לעשות משהו אחר יותר דחוף..."
ירון הביט ביורם והתקשה למצוא תשובה הולמת.
"זה יותר פשוט מכפי שזה נשמע" התערבה יעל. "נניח שאריק החליט לשלוח אותך להשתלמות... זה חשוב או לא?"
"בטח שחשוב" חייך.
"אבל אתה תוכל להיעדר מהעבודה רק בעוד חודשיים, לא לפני שתסיימו את האינטגרציה"
"נו?"
"מה נו? זה אומר שההשתלמות אמנם חשובה אבל לא מספיק דחופה כדי שתפסיק הכול ותרוץ ללמוד דווקא מחר..."
"זאת אומרת שההשתלמות פחות דחופה?"
"נכון!" קבעה יעל.
"זה תלוי" התערב אריק .
"מה? מה תלוי?" שאל יורם.
"דחיפות זה דבר יחסי שיכול להשתנות בכל רגע..."
"נו, באמת..." רטן מיכה. "אנחנו מדברים על תעדוף לעכשיו לא לעוד חודש... כבר דיברנו על זה..."
"OK" מלמל ירון "אז מה? 'לדחות' או 'לדחות מעט' ?"
"לדחות" הציע דּוּדוּ.
"מצוין" צחקק ירון ורשם "לדחות מעט"
זבוב טרדן החל להתעופף בחדר, משמיע זמזום טורדני. הוא עקב במבטו אחר הזבוב והירהור מעיק הסיט, לפתע, את מחשבותיו: "כתיבת וירוס זה חשוב אבל לא דחוף... נכון? או שזה דווקא גם חשוב וגם דחוף... או..."
"ירון..." קרא מיכה. "תסגור עניין ונסגור
את הבסטה... החבר'ה של TDF עוד מעט ייכנסו..."
"כן, כן..." מלמל ירון ונחת שוב בחדר הישיבות שבקומה 3. "אז מה צריך לעשות עם משימות דחופות אבל לא חשובות?" שאל וחייך כאלו לעצמו.
"האמת היא..." מלמל אריק בחוסר נוחות ומשך את כתפיו. "האמת היא שאני לא מכיר משימה דחופה שאינה חשובה... עצם העובדה שהמשימה דחופה, הופכת אותה לחשובה... לא?".
"בנקודה הזו... אני מסכים איתך" אמר דּוּדוּ. "כי שיחת טלפון, למשל, היא תמיד דחופה... אתה הרי לא יכול שלא לענות לטירטור המעצבן הזה" צחק ומִרְפֵּק בבדיחות את יעל.
"מה, באמת?" קפצה ג'ין. "תמיד שיחת טלפון כל כך דחופה? זה כל כך דחוף שחייבים עכשיו עכשיו להרים את השפופרת? ולקשקש? בדיוק כשאָתְּ מְנַסָּה להתמודד עם בעיה אלגוריתמית מוּרְכֶּבֶת? מה קרה? מי מת?"
"אולי זו שיחת טלפון משאול?" ניסתה מירי.
"איך אני צריך לדעת? לפי הטון של הצילצול? ואם אין לי טלפון מנהלים?" שאל אריק בהתרסה. איך אדע אם השיחה דחופה או לא... אם לא נדבר?"
"תרים את השפופ ותדע..."
"ואם זה באמת שאול? תמיד השיחות שלו כל כך דחופות?" המשיך אריק להקשות.
"שאול הוא מנהל הפיתוח שלך" קפץ מיכה. "אז כברירת מחדל, שיחה ממנו צריכה להיות דחופה וחשובה..."
" צריך לדחות משימה לא חשובה, למרות שהיא נשמעת דחופה" הכריז יורם. "כי משהו לא חשוב לא יכול להיות פתאום דחוף...".
"וואו... לאן הגענו" הרים דּוּדּו את קולו. "יורם, אתה אמרת לפני דקה... שאם אריק מקפיץ אותך לחדר שלו למרות שאתה עושה משהו חשוב מאוד מאוד... מה אתה עושה אז? אומר לו 'רק רגע, אני עסוק עכשיו במשהו חשוב יותר?' "
"אז תחליטו כבר..." קרה יורם ואזניו בערו בצבע ארגמן בוהק. "מה צריך לכתוב במשבצת הזו? מה צריך לעשות?"
"תרגיע... תרגיע..." השיב דּוּדּו בקול שקט ומחושב. "דבר ראשון אתה צריך להגיע אל אריק בלי שום קשר לשום דבר... ואז לבדוק איתו מה לעשות ואם הנושא באמת לא חשוב... לדעתו של אריק ... אז צריך, באמת, לדחות מעט את הביצוע".
"טוב", קרא יורם והניף את ידיו ביאוש. "אני כבר רואה שכמעט כל המשימות שלי יהיו חשובות ודחופות... אז אני מגיש בקשה להוסיף עוד שעה ליממה..."
"דבר ראשון, נדחה את הכול כדי לברר את רמת הדחיפות "חייך ירון ולכן אני כותב: "לעצור מיד כל פעילות כדי לבדוק את החשיבות".
"אז תוסיף שהביצוע יהיה על תנאי" קפץ מיכה.
"בסדר, בסדר" מיהר ירון להסכים איתו והוסיף: "לבצע על תנאי".
"אז זה כל הסיפור?" שאל דּוּדוּ.
"רק רגע, רק רגע" קראה יעל. "רשמתי מעין סיכום קצר" המשיכה בחיוך. בצעד מהיר התקרבה אל הלוח, בזריזות ניקתה חלק מהלוח לצד הטבלה, שרטטה טבלה חדשה והחלה להעתיק את הרשום מפיסת הנייר שאחזה.
"אין לנו זמן" קפץ מיכה. "אתה סיימת?" שאל ופנה לעבר ירון.
"צריך רק לבחור דוגמאות לכל אחת מארבע האפשרויות" השיב ירון.
"נו... אז תמשיך..." הורה לירון בחוסר סבלנות.
"אני מציע..." פנה ירון אל הנוכחים, בעוד יעל ממשיכה למלא את הטבלה ששירבטה על הלוח. "אני מציע שתכינו ארבע רשימות של משימות. רשמו דוגמאות של משימות שהן גם חשובות וגם דחופות... דוגמאות של משימות..."
"רק רגע" ביקשה יעל והמשיכה לכתוב בקדחתנות. "אולי הקטע הזה בדיון לא כל כך דחוף... אבל... אבל לדעתי הוא מאוד חשוב... סיכמתי בצורה ממש תמציתית את הדברים שצצו כאן במהלך הדיון... רק... רק עוד רגע...".
מיכה חייך בסלחנות, כשהחל לעיין בכתב היד העגול והציורי של יעל. "לא ידעתי שאת אמנית" מלמל בהפתעה. "ירון, בפעם הבאה" פָּסַק, "אסור לךָ לכתוב שוב על הלוח... כתב היד שֶׁלְּךָ... אלהים ישמור... אתה צריך להתאמן אצל יעל..."
דממה השתלטה על החדר בעוד נקישות הלורד שאחזה מהדהדות בחלל החדר בזמן הכתיבה.
כל העיניים עקבו בסקרנות אחר תוכן הטבלה.
"זהו..." ציינה בסיפוק.
"תסבירי" ביקש יורם.
"את כל המשימות מחלקים לארבע קבוצות, ומבצעים אותם בזמנים שונים. בזמן האדרנלין, למשל, מבצעים את המשימות החשובות והדחופות ביותר. לכן מבצעים אותן עכשיו" אמרה והקישה באגרופה הקמוץ על הלוח.
"הנה דוגמא של פתרון תיאורטי" הרים יורם את קולו ומיד נבהל מהתפרצותו וגופו התכווץ.
"למה תיאורטי?" התפלאה יעל.
"לדּוּדוּ יש אולי שתיים או שלוש משימות דחופות וחשובות... כי הוא חילק את השאר לאחרים... אבל אצלי עלולים להצטבר עשרות משימות שהן גם חשובות וגם דחופות..."
"אז אולי לא קבעת סדרי עדיפויות בצורה נכונה?" היקשה יוסי.
"אריק , אתה קובע את סדרי העדיפויות שלי... לא אני... זה אתה שרוצה לסיים את הכול אתמול, כמו שאתה אומר... ולא מעניין אותך
ש ו ם ד ב ר..."
"יש לי פתרון... יש לי פתרון... רק אל תריבו" צחק ירון והתייצב על רגליו.
"דבר, דבר" זירז אותו מיכה בטון הומוריסטי.
"אולי כדאי לדרג את המשימות גם על פי רמת המוּרְכָּבוּת שלהן, על פי רמת קושי הביצוע של כל אחת"
אריק נראה מופתע. לפתע חייך וחיקה את הגשש החיוור "ז ה ר ע י ו ן".
"זה רעיון נחמד" קרא יורם, "אבל מה תעשה עם זה? איך... אני לא מבין..."
"אתה אוהב לסבך את החיים..." קרא דּוּדוּ. "בצורה כזאת אתה מוסיף רמת מוּרְכָּבוּת נוספת לתהליך התיעדוף... הרי בכל מקרה אתה מדרג את הרשימה של הרביע הראשון - הרשימה של זמן האדרנלין... אתה בעצמך הצעת לדרג לפי הניקוד שקובעים לכל משימה... לפני רגע הגדרת שני סולמות בין 1 ל - 10... אז בכל מקרה מדרגים את המשימות לפי עדיפות..."
"זה עדיין לא מספיק" חיזקה יעל את עמדתו של יורם. "איזו משימה תבצע קודם? זו שהניקוד שלה 2,10 זאת אומרת זו בעלת חשיבות 10 ודחיפות 2 או זו שהחשיבות שלה 2 והדחיפות שלה 10?"
"טוב, זה דווקא פשוט" חייך אריק . "כמובן שאתחיל במשימה הדחופה יותר..."
"ואז לא תגיע לעולם אל המשימות הפחות דחופות אבל שהן חשובות?"
"המציאות כופה עלינו הרבה דברים שאנחנו לא רוצים" הצטדק אריק .
"ואני, למשל" הרהר ירון בקול גבוה. "אני, למשל, קבעתי לעצמי שבמהלך השעתיים הראשונות של כל יום עבודה, אני עובד קצת על משימה אחת או שתיים... אלה הן משימות ח ש ו ב ו ת, למרות שהן לא תמיד דחופות... להיפך... במקרים רבים הן אפילו מאוד לא דחופות... ואז בהמשך שאר היום אני נכנע, מחוסר ברירה, למציאות... למירוץ אחרי הזנב... כלומר אני מכבה שריפות יחד עם כל השאר... יוצא מזה שמרבית היום אני מבצע משימות דחופות... כמעט כל הזמן אני מוצא את עצמי משנה סדרי עדיפויות... תוך כדי ריצה... אבל אני לפחות יודע שהשקעתי קצת גם במשימות חשובות... באלה שבמצבים נורמליים הן נדחקות לשוליים על ידי המשימות הדחופות"
"אתה יכול לתת דוגמאות של משימות חשובות ולא דחופות?" ביקש צביקה. "זאת אומרת משימות כאלה שבמצבים נורמליים אולי לא היית מגיע אליהם?"
"ודאי, ודאי" השיב ירון. "בסוף כל יום אני נשאר עוד איזה רבע שעה או חצי שעה במשרד, כדי לבדוק מה פיקששתי במשך היום... קובע סדרי עדיפויות כדי להתארגן לקראת היום הבא. למחרת בבקר, עוד לפני שהחבר'ה מגיעים לעבודה ולוקחים ממני, כל אחד בתורו, כמה מטבעות קטנות של משאבי זמן, לפני כל הבלגן של העשייה... אני ננעל במשרד, מכין תכנית עבודה למשך היום, ומחליט על המשימה החשובה שבה אני מתחיל את היום... נניח... נניח לעיין במאמר שפורסם ב-Computer Design למשל, או כותב איזה אלגוריתם למערכת כלי העבודה שאני מכין כדי לייעל את העבודה שלכם..."
"כמו למשל?" התעניינה מירי.
"כמו, למשל, תכנית Task שאני מריץ ממש בימים האלה..."
"מה זו התכנית הזו" גילתה עניין.
"אָה... זו תכנית שתעזור לנהל את משאבי הזמן... זו תכנית שעוזרת לי לתעדף משימות, שמזכירה לי ללכת לפגישות ולהאציל סמכויות..."
"מה, לא קיימות תכניות כאלה בשוק?" שאל מיכה בזהירות. "מה עם ה-OutLook של מיקרוסופט?"
"שאלה מצויינת" מיהר להחמיא לו. "אני באמת משתמש בחלק מהכלים ומהרעיונות של MicroSoft, Digital ו-IBM כדי לערבב ביניהם ולהפיק משהו שעולה על כל אחד מהכלים שלהם בנפרד".
"אתם בכלל לא מבינים" התפרץ יורם לשיחה. "כבר הספקתם לשכוח את הבעיה האמיתית... המצב שלי שׁוֹנֶה לגמרי מהמצב שלכם! אני לא יכול לעשות מה שירון יכול להרשות לעצמו... הרי כמעט כל המשימות שלי הן 10,10 כי הן הכי חשובות בעולם והכי דחופות בעולם. אריק , רק תגיד אם אני טועה"
"יורם, יורם..." מיהר ירון להגיב בנסיון למנוע התלקחות בין השניים. "הרי הצעתי משהו שבדיוק מתאים למקרה שלך... אתה יכול לדרג את המשימות שלך לפי מוּרְכָּבוּת המשימה, בעצמך".
"אבל איך מסתדרים עם זה?" שאל ורקע ברגלו.
"דבר ראשון, למשימות מורכבות מקצים יותר זמן מאשר למשימות פשוטות" הסביר דּוּדוּ.
"נו, באמת! תחדש לי במשהו..."
"אל משימה מורכבת אפשר להתייחס ממש כמו אל פרויקט..." המשיך מיכה וסימן בידו לדּוּדוּ להירגע. "מכינים תכנית עבודה מיוחדת לכל משימה מסובכת וזה אומר שמקצים כמה שטרות של משאבי זמן... מגישים את התכנית לאריק ואם הוא מאשר אז למעשה הוא מקצה לך כמה שטרות נוספות של משאבי זמן ואז אפשר להשלים את המשימה... בשלבים..."
"ואם הוא לא מאשר? או אם הוא נותן כמה מטבעות במקום שטרות?"
"אם הוא יתן מטבעות אז הוא גם יקטין את תכולת העבודה... זה הרי הולך ביחד, לא?"
"ומשימות פשוטות... מה..."
שלוש דפיקות חזקות בדלת קטעו את דבריו. מיכה הציץ בשעונו ופלט: "זהו, הפעם הזמן באמת עבר".
מרים, מנהלת פרויקט TDF-38 פתחה את הדלת לרווחה, הודיעה בקול סמכותי: "זמנכם עבר..." ונותרה לעמוד בסמוך לדלת הפתוחה לרווחה.
"דּוּדוּ, אני מבקש סיכום דיון עד סוף היום..."
"הֵי, חשבתי ששכחת" צחק דּוּדוּ.
"ואל תשכח להוסיף את הטבלה של יעל כנספח לסיכום! בסדר? וירון... הפקת לקחים בעוד חמש קטנות... אה... כן... אני סקרן לשמוע על תכנית Task שכתבת..."
המשך בפרק 17 - שימושי תכנית ניהול משימות