top of page

לקסיקון מושגים

המאה ה-21 מבטאת תפנית בתפיסת רכישת ידע ומיומנויות. התפנית נובעת מקצב השינויים ההולך וגובר בכמות הידע המצטבר והנגיש, ובזכות אותן שיטות ואמצעים הנדרשים לקיומנו. הידע שנרכש באוניברסיטאותבמכללות ובבתי ספר מקצועיים, עלול להיות מיושן ובלתי רלוונטי כבר כאשר יוצאים אל שוק העבודה. הידע עלול להיות מיושן מכדי לספק ערך  ממשי לשחקנים ברשת הערך - כדי לשרוד ובודאי כדי להצליח.

לפיכך, עלינו להמשיך ללמוד ולהתעדכן ברציפות, גם לאחר סיום הלימודים הפורמליים, במשך כל חיינו.

כיתה עבור 100000 תלמידים.png
להמציא את ההוראה מחדש.png

לכן, מיומנויות הלמידה חשובות הרבה יותר מהתעודות שבהן אנו נוהגים להתהדר.

כדי להיות אוטודידקט אפקטיבי עלינו ללמוד כיצד ללמוד בעידן של עודף המידע הזמין, כדי להבחין בין עיקר לטפל, וכדי להבחין בין מידע אמין למידע שקרי או מוטה.

המיומנויות העיקריות שנדרשות ללימוד עצמי, לטעמי, הן:

     הפתיחות מאפשרת להתרחק מקיבעון המחשבתי שעלול להצר צעדים ולפגוע בצמיחה ובקידום.

     אדם בעל קיבעון מחשבתי ישתמש במשפטים מהסוג "נולדתי מפאניק ואמות מפאניק", או "נולדתי ליקודניק ואמשיך להצביע לליכוד"...

הידע אשר נרכש בלימודים, צריך להתאים לתפקידים שעדיין אינם קיימים, לאתגרים שעדיין אינם רלוונטיים ולבעיות שעדיין לא נוצרו, באמצעות טכנולוגיה שעדיין לא הומצאה (מגזין G, מעריב, 16.6.2017, פרופ' רון רובין והיזם מולי אדן, yaelbenisrael@gmail.com). מדובר באתגר אקדמי אדיר.

מצד שני, הידע אשר נרכש בצורה בלתי פורמלית מתפתח בזכות צורך פנימי הנובע מרצון להבין יותר, בזכות דחף פנימי להצליח לממש את האתגר שהצבנו לעצמנו (או שאחרים הציבו בפננו).

לפיכך, אם עד כה נדרשנו להיעזר במורים, מדריכים ומרצים כדי לרכוש ידע ומיומנות, הרי מתקרב הזמן שבו עלינו לרכוש ידע ומיומנות בכוחות עצמנו או להיעזר במאמנים אשר מלווים אותנו במהלך התמודדות יומיומית כנגד האתגרים שהנסיבות מציבות בפננו. התנאים הבסיסיים של עצמאות תפקודית מחייבים כל אחד מאתנו להיות אוטודידקט, גמיש במחשבתו, ובעל יכולת להתאים את התנהגותו לשינויים הנכפים עלנו.

ואמנם, העולם מתפתח ומתחדש. הצורך בידע גדל במהירות והיכולת ללמוד מזדמנת למיעוט. השכלה היא מוצר שאינו בהישג יד לחלקים נרחבים באוכלוסיה. רבות דובר על עליית מחירי הבריאות, אומרת דפנה קולר - מחנכת, אבל עליית מחירי רכישת ההשכלה הוצנע, משום מה. הגרף המוצג להלן, ממחיש את האינפלציה במחיר רכישת ההשכלה יחסית לעליית המחירים בתחומים אחרים.

פגיעה ביכולת לספק השכלה לכולם, פוגעת ביכולת האנושות להתחדש ולשפר את רמת ואיכות החיים. המודעות לכך תרמה לפיתוח מכללות ואוניברסיטאות איכותיות (מקוונות ובחינם). הבעיה הזו הובילה לפיתוח קורסים מקוונים מרובי משתתפים הקרויים Massive Open Online Course)  MOOCs).

הרצאות TED המצורפות בהמשך, מלמדות על היקף הלימודים ותרומתם לאנושות.

הגרף נגזר מהרצאת TED אשר העבירה דפנה קולר.

אינפלציה במחיר רכישת ההשכלה.png
דפנה קולר.png
MOOC.png
האנאלפבית של המחר.png

"האנאלפבית של המחר לא יהיה האדם שאינו יודע לקרוא; הוא יהיה האדם שלא למד איך ללמוד", Herbert Gerjuoy ** ,1970, (המרד נגד הגלובליזציה, נדב איל, 2018).

דוגמאות

לעיון נוסף

כיצד להקים חברת סטרט-אפ

תפיסת עולם זו הנחתה אותנו בתכנון מרכז הידע והלמידה של פתרונות Win3.

הלקסיקון למושגי ניהול ויזמות של פתרונות Win3 מיועד לשימוש ככלי עבודה לפיתוח דינמי ומתמשך של שפה ארגונית משותפת כדי לשפר את ביצועי השחקן והישגיו בארגון. הדינמיקה של שפה ניזונה ממגוון החוויות שאנו חווים במרחבי הפעילות השונים של חיינו: בעולם הגשמי ומנגד בעולם הרוחני שלנו, כמו גם בעולמנו הפנימי - הנפשי ומנגד בעולמנו החברתי. אותם ארבעת מרחבי הפעילות מתבטאים בהתנהגות השחקנים ברשת הערך שבה אנו שואפים להשתלב כי השחקנים האחרים ברשת הערך הם סם החיים שלנו ומהם אנו שואבים את היכולת לשרוד, לצמוח ולשגשג או, לחילופין, להתנוון ולקמול כאשר מתקיימת איכות נמוכה של קשרי הגומלין עם השחקנים ברשת הערך.

הדינמיקה של שפה מתקיימת, באופן טבעי, בעקבות שינויים ביכולות (עוצמות וחולשות) של השחקנים ובעקבות שינויים ברשת הערך (אשר מתבטאים במגוון האיומים וההזדמנויות שמספקים השחקנים בשוק ובקהילה). שינויים בעוצמות ובחולשות של שחקן, משתקפים במרכיבי החוסן הפנימי של שחקן, אשר קובעים את רמת הקָיָמוּת שלו. 

שפה היא כלי המסייע בשיפור איכות התקשורת בין שחקנים. איכות התקשורת משפיעה, בצורה קיצונית, על רמת ההבנה בין השחקנים, על היכולת להתבטא ולהסביר את כוונותיך ולכן השפה משפיעה גם על איכות שיתופי הפעולה בין שחקנים. איכות גבוהה של תקשורת משפרת את יעילות ואפקטיביות העברת המסרים ההדדיים וכך משפרת את התהליכים הנדרשים למימוש מטרות משותפות.

לקסיקון המושגים הזה הוא דינמי ומעוצב, בסיוע השחקנים, בכוון מלמטה-למעלה (Bottom-Up) במדרג הארגוני ובכוון מלמעלה-למטה (Top-Down) כאחת, בפיקוח ובאחריות מנהל הידע הארגוני (או המתודולוג הראשי). בעבודה משותפת, שבה מתפתח שיתוף פעולה בין כל שדרות הארגון,  מתפתחת בהדרגה, תרבות של הקשבה, פתיחות והבנת הפערים התפיסתיים בין השחקנים השונים.

לקסיקון המושגים הזה כולל מגוון של אמצעים אשר מסייעים ללמוד מושגי ניהול (בעיקר בתחום הרך). מושג המודגש באמצעות קו  תחתי  בצבע תכלת (דוגמא:  אפקט  פיגמליון) מהווה קישור אל הגדרה השמורה בבסיס הידע של חברת פתרונות Win3. קישור אל תכנים אשר מפורסמים ברשת האינטרנט מודגשים בצבע כחול (דוגמא: ניהול ידע). הפנייה אל סרטוני  וידאו  מודגשת בצהוב או על פי הדוגמא המוצגת משמאל.

פעילויות הניהול והיזמות של פתרונות Win3, חושפות בפניכם מושגים אשר מייחדים את גישות הניהול שחברת פתרונות Win3 בחרה לממש. 

לצורך הכנת לקסיקון המושגים הזה נעזרנו, בין השאר, באתרי ידע ולמידה איכותיים הפעילים ברשת כמו גם במילוני מונחים מקצועיים אשר נמצאים בשימוש ברשת.

מערכת המושגים הזו, משרתת אוכלוסיות רבות, כמו:

  • מנהלים בכירים, לצד מנהלים בראשית דרכם, אשר עשויים להיחשף למגוון עשיר של נושאי ניהול (ובכלל זה, לפרשנויות שונות של דילמות ופתרונות ניהול);

  • סטודנטים אשר רשאים לגזור תכנים מהאתר לצורך עבודותיהם, ובתנאי שיציגו את מקורות המידע;
    יש לזכור כי מערכת המושגים המוצגת באתר לימודי זה תכלול, בין השאר, עבודות סמינריוניות ועבודות גמר שיוכנו על ידי הסטודנטים, בסיוע מומחי חברת פתרונות Win3. 

  • כל אדם שמניח, בטעות, כי אינו עוסק בניהול, עלול להפסיד הזדמנויות בחייו. לתפיסתנו, ניהול מכסה את כל תחומי קבלת ההחלטות וביצוען, החל בניהול עצמי, ניהול זוגיות, ניהול משפחה (ובכלל זה כלכלת משפחה), וכלה בניהול תאגידים - כפי שמתבטא במודל הבשלות הניהולית...

מערכת המושגים הזו כוללת תיאוריות ופרשנויות (לעיתים סותרות) של מושגים בתחומי הניהול הרך - ההתנהגותי...

כל הסתמכות על התכנים המוצגים באתר הינה באחריות הגולשים בלבד. כל המידע אשר מוצג באתר זה, ניתן כשירות בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי.

אנו מאחלים לכם גלישה מעניינת ומועילה וכמובן, נשמח לקבל כל סוג של משוב, כדי להשתפר, כדי לתקן טעויות ובכלל כדי לשדרג את האתר.

bottom of page