האנשים הזקנים בעולם
אריכות ימים
על פי תרבויות העולם
גיל (Age)
גיל הוא פרק הזמן שחולף מאז היווצרותו של דבר-מה. השימוש הנפוץ ביותר במונח הוא לציון משך חייו של יצור חי (ויקיפדיה). מחזור חיי האדם מורכב מתקופות גיל אחדות - ינקות, ילדות, התבגרות, בגרות, מעבר וזיקנה. יחד עם זאת, אין גילים כרונולוגיים מדויקים אשר מגדירים את המעבר מקבוצת גיל אחת לאחרת (ויקיפדיה).
הזמן מתקדם וחולף בקצב משלו, ללא כל קשר למעשינו או למחדלנו. תופעת הטבע הזו אינה בשליטתנו.
השאלה החשובה היא: "מה אנחנו בוחרים לעשות כאשר הזמן עובר?" - הבחירה בידכם.
השאלה השנייה היא: "האם ניתן לשנות את הגיל?" והתשובה המפתיעה היא שאת הגיל ניתן לשנות (אלון אולמן). לטענת אלון, אפשר להשפיע על הגיל, אך תלוי כיצד מגדירים את מושג הגיל.
גילו של אדם נקבע על פי מאפיינים שונים ומשונים. הדרך המקובלת לקביעת גיל היא על פי תאריך הלידה אשר רשום בתעודת הזיהוי. אך האם קביעה זו נכונה תמיד? האם קביעה זו מתאימה תמיד למציאות? מצאנו כי גיל הוא מושג יחסי. ילד בגיל 10 מתייחס אל אמו בת ה-40 כאל זקנה בעוד שגבר בגיל 90 מתיחס אל ידידתו בת ה-80 כאל בחורה צעירה. הגיל הכרונולוגי היחסי יכול להשפיע על התייחסותנו לגיל הזולת.
בפועל, הגיל הכרונולוגי מייצג את מספר סיבובי כדור הארץ סביב השמש מאז שיצאנו לאוויר העולם. את הגיל הכרונולוגי אי אפשר לשנות ואין לנו השפעה עליו אלא אל התפיסה הסובייקטיבית שלנו כלפיו.
גִילָנוּת היא דעה קדומה כנגד אדם, הנובעת מגילו של אותו אדם.
את הגיל אפשר לקבוע באמצעות מאפיינים שונים כמו, למשל,
-
גיל כרונולוגי;
-
גיל פיזיולוגי (גופני),
-
גיל קוגניטיבי (שכלי),
-
גיל פסיכולוגי (נפשי),
-
גיל רוחני;
-
גיל תפקודי.
הגיל הפיזיולוגי, מייצג את מצבנו הגופני ומאפייניו. המצב הפיזיולוגי מהווה אוסף של נתונים מדויקים ומדידים. PQ מבטא את מצבו הבריאותי / הפיזיולוגי של האדם. על הגיל הזה יש לנו יכולת להשפיע הרבה יותר מכפי שנדמה לנו. הגיל הפיזיולוגי תלוי "בדלק" שאנו מזינים בו את הגוף שלנו - בתזונה שלנו ובפעילות הגופנית שאנו עוסקים או לא עוסקים בה. ניתן למדוד גיל פיזיולוגי על פי פרמטרים מדעיים ברורים כמו מצב חילוף החומרים בגוף, צפיפות העצם, ספירת כדוריות הדם ועוד ועוד. גיל זה הוא גיל אמיתי מאוד. על פי הגיל הביולוגי (ולא הכרונולוגי) אנחנו מרגישים איך שאנחנו מרגישים ונראים איך שאנחנו נראים. ותתפלאו, מצב ביולוגי מעולה יכול להביא בן אדם להיראות צעיר בשנים רבות מכפי גילו. באחד המאמרים הקרובים שלי אתייחס באריכות לנושא "הדלק" שאנו מזינים בו את הגוף שלנו.
ממחקרים שערכו הביולוגית פרופ’ אליזבט בלקבורן, כלת פרס נובל “לפיזיולוגיה או רפואה” (2009) ושותפתה הפסיכולוגית פרופ’ אליסה אפל (Epel, Blackburn, Lin, +4, 2004) עולות המסקנות הבאות:
-
לחץ מתמשך (Stress) גורם להזדקנות מואצת של תאי הגוף לצד פגיעה במערכת החיסונית;
-
דפוסי חשיבה שגורמים להאצת תהליך ההזדקנות כוללים חשיבה פסימית (המלווה ברגזנות) ונטייה לראות את העולם כמקום עוין.
-
נדידת מחשבות בטרדות לגבי העתיד או הרהורים חוזרים ונשנים בבעיות שלנו ובאירועים השליליים.
האם המחשבות שלנו משפיעות על הקצב שבו אנחנו מזדקנים? רקפת תבור, EPOCH TIME, ספטמבר 2019
3 תגליות על בריאות, אושר ותודעה, רקפת תבור, EPOCH TIME, אפריל 2019
הגיל הפסיכולוגי פה מדובר בגיל הקשור בעולמות הבלתי נראים שלנו: העולם הרגשי והרוחני. השאלה איך אנחנו מרגישים, איך אנחנו תופסים את עצמנו, האם אנחנו מסוג האנשים (לפעמים גם בני עשרים או שלושים) שקמים בבוקר וכל ההוויה שלנו במהלך היום מתבטאת במשפט "תנו קצת לישון… או לנוח…", אלה הם האנשים שהחלום הרטוב שלהם הוא לצאת לפנסיה. או שאנחנו אנשים מסוג אחר, שחיים מתוך תשוקה, שקמים בבוקר במרץ, עם חלומות ומטרות, יעדים ושאיפות. אם אתם נמנים עם הסוג השני, כנראה תרגישו ותיראו צעירים בכמה שנים טובות מהגיל הכרונולוגי שלכם.
הגיל הקוגניטיבי מיוצג, במידה מסוימת, על ידי מנת המשכל שלנו (IQ). כאשר אנו מקבלים החלטות מוטעות, שאינן תואמות את הגיל הכרונולוגי שלנו, אומרים שאנחנו מתנהגים כילדים. כאשר אנו שוקלים כל פעולה, מהססים ובוחנים שוב ושוב את הנתונים, אומרים שאנחנו מתנהגים כזקנים. השימוש בהיגיון ובשכל משפיע על תפיסת הגיל שלנו. למעשה, היכולות השכליות שלנו נקבעות, ברובן, בזכות ה-DNA שהורישו לנו הורינו ולפיכך מדובר ביכולות מוּלָדוֹת. כלומר, בידנו יכולת מוגבלת לשנות את היכולות הקוגניטיביות שלנו. מנת המשכל שלנו היא, למעשה, הפוטנציאל שלנו לחשוב. המציאות היא שאנו משתמשים בכישורי מוחנו בצורה חלקית מאוד מכיוון שגורמים רבים אחרים מגבילים את יכולת ההפקה שלנו מפוטנציאל השכל אשר קיים בנו.
צפו במרתון בגיל 101,
למעשה, משמעות הגיל של שחקן מתבטאת בתמהיל חמשת המרכיבים הללו, לפחות (אם קיימים פרמטרים נוספים). על הבסיס הזה אפשר להצביע על 32 תכונות, אשר משפיעות על מבנה האישיות של השחקנים ולפיכך גם על התנהגותם.
לצורך בדיקת המשמעויות של הבחנה זו, נקבע שתי נקודות קצה, לכל אחת מחמש הגדרות הגיל האלה:
-
גבולות הגיל הכרונולוגי נעים בין ינקות לזקנה;
-
גבולות הגיל פיזיולוגי נעים בין בריאות לחולי;
-
גבולות הגיל הפסיכולוגי נעים בין רגישות לאדישות;
-
גבולות הגיל הקוגניטיבי נעים בין תבונה לטיפשות;
-
גבולות הגיל הרוחני נעים בין אמונה לכפירה;
-
גבולות הגיל התפקודי נעים בין מסוגלות לחוסר מסוגלות;
תמהיל מסוים של חמשת הגילאים מציב את השחקן ברובד המתאים של מדרג הערך שלו ובאופן זה מבטא את רמת הקישוריות החברתית שלו (רִשּׁוּת - Networking). ככלל, הגיל הכרונולוגי של ארגון אינו משפיע על התנהגות הארגון, או רמת הקישוריות החברתית שלו (ברשת הערך).
הטבלה הבאה (שאינה מתייחסת להשפעת הגיל הכרונולוגי) מציגה 16 רמות במדרג הערך של ארגון, כתלות בתמהיל. כל רובד בטבלה, מבטא את הגיל התפקודי של השחקן.
הגנטיקה והביולוגיה של ההזדקנות
פרופ' מרטין קופייק
אריכות ימים - לא רק גנטיקה
שמואליק בן 100
הסודות של כפר בני ה-100
הגיל השלישי
ד"ר גדעון רון
משמעות החיים בגיל מבוגר
ד"ר נירה כפיר
גיל המעבר
ד"ר לחמן אילון
איך להשאר צעיר
בגיל מאוד זקן
אריכות ימים
על פי תרבויות העולם
מה הסוד לחיות עד 100?
כל מה שרצית לדעת על זיקנה ולא העזת לשאול
איך לשרוד את גיל ההתבגרות אלי זוהר ניב
ישראל קרישטל
האיש המבוגר בעולם
גנים המאריכים חיים
סערת גיל ההתבגרות – אמת או מיתוס / פרופ' גיל זלצמן
צעיר, נמרץ וטבעוני בגיל 70
הנזיר והגן