top of page

יַזָּמוּת (Entrepreneurship)

יזמות היא פעילות ליצירה של ערך.

יזמות הוא תהליך של שינוי, הכרוך בדרך כלל בהתמודדות מול איומים או סיכון של פגיעה בערכים ו/או באינטרסים. שחקנים אשר מקימים מיזמים (פרויקטים) מכונים לעיתים קרובות יזמים או סוכני שינוי (ויקיפדיה).

נהוג להתייחס לשלושה כוחות מרכזיים המחוללים את היזמות:

היזם הוא בעל הרעיון שהוביל להקמת המיזם. היזם הוא המוציא לפועל של מכלול הפעולות הנדרשות לתרגום הרעיון לפרקטיקה והוא אשר משמש ככוח המניע אשר יוצר את החיבור בין הצורך לבין המשאבים.

יזמות נחשבת כאחד הגורמים המשמעותיים ביותר בהתפתחות כלכלית וצמיחה של ארגונים (משפחות, קהילות ומדינות). יזמות מושפעת, בין היתר, מתנאים כלכליים ומנורמות וערכים, שמתקיימים בסביבה הקיומית (רשת הערך).

במצב שבו מתקיימים תנאים כלכליים טובים, תוספת של מוטיבציה אנושית עשויה להוביל לצמיחת יזמות ולצמיחה כלכלית.

חלק ניכר מהמיזמים אינם שורדים את שנות פעילותם הראשונות או נאלצים להיסגר בשל סיבות כגון: חוסר מימון, החלטות עסקיות שגויות, קושי להתמודד עם מדיניות ממשלתית, משבר כלכלי, חוסר ביקוש בשוק, או שילוב של כמה מאלה.

 

עיינו גם במושגים יזם, מיזם, מה היא יזמות ומי הוא יזם - קישורים ב-YouTube

 

ההרגלים של יזמים מצליחים

 

למושג הרגלים יש חשיבות גבוהה על ההישגים של כל שחקן (פרט או ארגון). הרגלים תורמים להישרדות ולהצלחה (כאשר ההרגלים טובים) או לכישלון (כאשר ההרגלים גרועים). בהנחה שיזמות היא דרך חיים, ערך תום קורלי מחקר פרטי מתמשך, כדי למצוא את הקשר שבין מצב סוציו-אקונומי לבין הרגלי היומיום של אנשים. המחקר פורסם במאי 2020. תום למד את אורח החיים של 233 מיליונרים ו-123 יזמים עניים. הוא הכין רשימה של הרגלים, שלתפיסתו, עוזרים ליזמים להצליח ואני הדגשתי היבמסוימים:

ההרגל לקרוא וללמוד

יזמים מצליחים מרבים לקרוא. אנשים עשירים אוהבים ללמוד ולהרחיב את השכלתם (לא בהכרח בהשכלה פורמלית, לא בהכרח כדי להשיג תעודה ולא בהכרח בתחומי הידע המקצועי שלהם, כי הסקרנות מניעה אותם), במקום לבזבז את זמנם בנושאים לא דחופים ולא חשובים. קריאה מרחיבה את האופקים, מעודדת חשיבה יצירתית, עוזרת לשפר את הריכוז ומסייעת בהפגת מתחים.

Reading a book.png

ההרגל להיות אופטימי בשיגרת היומיום (לשמר ביטחון עצמי - אבל חלילה, לא מופרז)

יזמים מצליחים הם אנשים שבוחרים להיות אופטימיים למרות הסיכוי הגבוה לכישלון (על בסיס הידע הקיים בזמן נתון, על בסיס הניסיון הקיים בזמן נתון ועל בסיס המשאבים המוגבלים הקיימים בזמן נתון). אופטימיות היא תכונה אישית המניעה אנשים ליטול סיכונים מתוך תקווה לקחת חלק בבניית עולם טוב יותר.

אופטימיות.png

ההרגל להיות נחוש בחיי השגרה (לדבוק במטרה באופן רצוף)

יזמים מצליחים הם אנשים שחלק מהמאפיינים האישיים שלהם, חלק מה-DNA שלהם, הוא לחלום בהקיץ. אנשים כאלה ממשיכים להנות מילדותם עד גיל מאוחר, אנשים כאלה ממשיכים לנסות לממש פנטזיות שוב ושוב למרות תגובות מזלזלות, ולמרות חוסר אמון ברעיונות שלהם. יזמים מצליחים הם אנשים נחושים (בשונה מעקשנים) אשר יודעים להבחין בין רעשים לבין ביקורת בונה. יזמים מצליחים פועלים לילות כימים למימוש החזון שרקמו. לפחות 25% מהיזמים המצליחים אשר השתתפו בעבודת המחקר שתום ערך, הודו כי הם טעו בעבר ונכשלו מבחינה עסקית, אך כישלונות העבר רק עוררו אותם להפיק לקחים ולהשתמש בכול כישלון כבמנוף לקראת הצעד הבא. מרבית היזמים המצליחים חָווּ כישלונות צורבים לפני כל הצלחה והצליחו (גם) בזכות נחישותם. יזמים מצליחים יודעים גם לזהות את הגבול שבין נחישות לעקשנות ולהפסיק להילחם בתחנות רוח או עם ראש בקיר ולהפסיק מיזם חסר הישגים ממשייים, לאחר מאבק ממושך ומתיש. הקו האדום שלי הוא פגיעה ביציבות התא המשפחתי.

נחישות.png
נחישות 2.png

ההרגל לבלות עם אנשים מצליחים (לבנות, באופן אוטומטי, רשתות ערך חברתיות מצליחות)

יזמים מצליחים מתרועעים עם אנשים מצליחים - הם  לומדים מהם ונעזרים בהם, כחלק מהתרומה ההדדית המתפתחת בהדרגה (ראו מדרג הערך). יזמים מצליחים יודעים להשתלב ולבנות רשתות של עמיתים - Networking. יזמים המצליחים בטווח הרחוק, מתרחקים מאנשים שליליים הנבנים על פגיעה באחרים, במוסר או בחוק.

Networking.png

ההרגל להקים ולשמר צוות משלים

יזמים מצליחים מבינים היטב את משמעות מודל SMI, הם מבינים היטב את החשיבות של צוות משלים וגם את הקשיים הסוציולוגיים  שבשימור צוות משלים. האתגרים העיקריים בניהול עבודת צוות אינם מתבטאים בצוות של אנשים הדומים האחד לאחר בתכונותיהם וביכולותיהם אלא בצוות בעלת רמת שׁוֹנוּת (מִגְוַן) גבוהה יותר. יזמים מצליחם יודעים כי צוות מְגֻוָּן אולי אינו יעיל יותר אבל בוודאי אפקטיבי יותר - ואת זה היזמים המצליחים יודעים. לבסוף, נוח לבנות צוות של אומרי הן, שמסכימים עם דרכו של היזם אבל צוות כזה מסוכן ללהצלחתו של כול מיזם. 

ההרגל לשמור על גמישות מחשבתית ויכולת הקשבה, בצורה מודעת  (יכולת לקיים תרבות של תחקור)

יזמים מצליחים מודעים לעובדה כי הדרך אל ההצלחה רצופה בעליות ובמורדות ולכן היא רצופה במשובים אשר מחייבים פתיחות, גמישות מחשבתית ונכונות להכיר בשגיאה. אגו מפותח מדי עלול להוות מכשול ליכולת להקשיב. הצלחה (גם זמנית) עלולה לְפַתֵּחַ יְהִירוּת, הִתְנַשְּׂאוּת וְשִׁכְרוֹן הַהַצְלָחָה (תחושת הכוח שאני יודע טוב מכולם) עלולה להגביר את הביטחון העצמי עד לרמה של חוסר פתיחות להקשיב. הכישרון להקשיב לעובדים במדרג נמוך יותר בארגון או לאנשים "פשוטים" הוא אחד התסמינים הראשונים שמעידים על תהליך של קריסה וכישלון. יזם מצליח ער לתופעה הפסיכולוגית הזו. ולכן, משוב (Feedback) הוא חיוני ,כדי ללמוד מה לא תקין, מה לא מוסרי,  מה לא חוקי, מה פוגע באחרים - כדי להיערך טוב יותר ולשנות מסלול. 

צוות משלים.png
הקשבה.png

ההרגל לחשוב בצורה חשדנית, ביקורתית אך ומכילה

יזמים מצליחים חייבים להיות קשובים להערות של אחרים, לתגובת הלקוחות וחברי הצוות האחרים אך גם חייבים להכיר במניעים של נותני המשוב ולחששותיהם. בתהליך קבלת המשוב והפקת הלקחים, חייבים היזמים המצליחים להכיר בהבדל שבין עיקר לטפל, אמת, לבין חצאי אמיתות לשקרים ובין דחוף לחשוב. בשורה התחתונה - יזם מצליח נדרש לחשוב בצורה ביקורתית.

ביקורתיות.png

ההרגל להפעיל אינטליגנציה רגשית בצורה מודעת (להיות אמפתיים, מוסריים, אמינים, בעלי כושר התאמה התנהגותית לסביבה) 

על בסיס כול אלה, יזמים מצליחים נדרשים לפתח רגישות גבוהה לרגישויות של אנשים, לאינטרסים המנוגדים, ובוודאי לרגישויות בפערים תרבותיים וערכיים. במילים אחרות - יזם מצליח נדרש לפתח אינטליגנציה רגשית גבוהה.

אמפתיה.png

לשמור על הבריאות כהרגל ודרך חיים (מזון, שתייה, פעילות גופנית, שינה ומנוחה, בדיקות רפואיות)

קיימת נטייה טבעית ליזמים בכלל, להתעלם ממצבם הבריאותי (כי במרוץ אחרי הזמן בזמן הרצת פרויקט - אין זמן "מיותר" לטפל בעצמי - לאכול מזון בריא בצורה מסודרת, לשתות את הכמות הנדרשת של מים, לנוח, לישון, לקיים פעילות גופנית ולערוך בדיקות רפואיות תקופתיות. זה בזבוז זמן יקר). ההרגל הזה מזכיר לי את ההנחיות שהנוסעים מקבלים בתחילת כל טיסה: במקרה חירום, יורדות מסיכות חמצן לפני הנוסעים. הנוסעים נדרשים לעטות את המסכות במהירות. הורים נדרשים לעטות את המסכות לפני הילדים כדי לשמור על כשירותם לעזור לילדיהם. יזמים מצליחים צרכים "לבזבז" את זמנם על הרגלים בריאותיים אלה כדי להוביל להצלחת המיזם.

להקפיד על קיום הרגלים של תרומה לקהילה (בהתנדבות ובמעורבות - לא בהכרח בתרומות כספיות)

ליזמים מצליחים אכפת מהסביבה האנושים ומהסביבה האקולוגית. קרובי משפחה, חברים, עמיתים, ולקוחות, מעדיפים להתחבר (בצורה תת הכרתית) עם אנשים אכפתיים (מנטש **) ענווים ואפילו תמימים. אנשים מרגישים בטוחים יותר בסביבה של אנשים שאכפת להם ושמוכנים לתרום מזמנם למען הסביבה או למען החלשים יותר. ערכם של אנשים משקף את הפוטנציאל שלהם להשיג את מטרותיהם האישיות (ראו מדרג הערך) ולכן מעדיפים לקיים עימם קשרים חברתיים וקשרים עסקיים כאחת. 

ההרגל לשלוט ברגשות ובתגובות, לדחות סיפוקים (מבחן המרשמלו **)

היכולת לדחות סיפוק מידי לטובת השלכות עתידיות היא מיומנות קוגניטיבית נרכשת שאפשר לתרגם להרגל. מיומנות השליטה בסיפוקים מידיים ניתנת לשדרוג, ואפשר לחזק אותה באמצעות אסטרטגיות קוגניטיביות. 

Health.png
תרומה לקהילה.png
מרשמלו.png

ההרגל להתנהג בצניעות, להחמיא לאחרים ולהימנע מגניבת קרדיט,  (מבחן המרשמלו **)

יזמים מצליחים לאורך זמן, תלויים בהישגים של אחרים ברשתות הערך שלהם. כדי לשמר את ההצלחה, הם יודעים לחלוק אותה עם אחרים 

כיצד לגדל ילדים שיהיו יזמים?

פרופ' ירון זליכה

11 דקות

איך לומדים יזמות?

אוניברסיטת תל אביב

73 דקות

מהי יזמות ומי הוא יזם?

חלק ב | ניהול עסקי לכיתות י,יא,יב

49 דקות

מהי יזמות ומי הוא יזם?

חלק א | ניהול עסקי לכיתות י,יא,יב

45 דקות

האם היזמות

היא תכונה נרכשת או מולדת

או כול אחד יכול?

30 דקות

טיפים ליזמים

אורי לוין, יזם ומייסד Waze

2:20:58

לקחיי ושגיאותיי כיזם הייטק

הרצאת יזמות של נפתלי בנט

בפני בוגרי יחידת מגלן

46 דקות

שיח עם יסמין לוקץ' בנושאי יזמות

המרכז ליזמות וחדשנות באוניברסיטת אריאל

83 דקות

bottom of page