
חָזוֹן (Vision)
תְּמוּנָה שֶׁאָדָם רוֹאֶה בַּחֲלוֹמוֹ, בְּדִמְיוֹנוֹ אוֹ בְּעֵינֵי רוּחוֹ (אבן שושן);
תָּכְנִית אִידֵאָלִית, תֵּאוּר שֶׁל דְּבָרִים בֶּעָתִיד בְּהֶתְאֵם לַשְּׁאִיפָה, מַשְּׂאַת נֶפֶשׁ (אבן שושן);
חזון הוא, למעשה, כלי סוציו-פסיכולוגי, אחד מיני רבים, שיכול להניע אנשים לפעול כאשר יודעים להשתמש בו הזה בצורה נכונה... כאשר יודעים לרתום את אפקט פיגמליון, למשל, לתסריט החזון - או להשתמש בכל תופעה התנהגותית אחרת כדי לתרגם רעיון לדבר מה בעל תועלת...
ולפיכך, הדלק להגשמת החזון, חרף הכשלים הצפויים, הוא המוטיבציה הפנימית להשיג את החזון...
לא די בניסוח של חזון ושאיפה להשיגו. לא די בפרסום החזון בלוחות המודעות. חייבים להאמין ביכולת לממש את החזון וחייבים להתכונן להגשימו בתהליך ממושך המחייב נחישות לחוות סדרה של כשלים המתובלים מדי פעם בהצלחות קטנות.
מימוש של חזון אינו מתקבל על מגש של כסף. חזון שמתקבל בקלות אינו חזון, כאשר מנסים להבין כיצד מתרגמים רעיון לדבר מה פרקטי שאפשר להפיק ממנו תועלת. חלום שמהותו קבלת בעלות על מכונית פאר מתוצרת רולס רויס אינו נחשב לחזון במונחים של עשייה, כאשר מכונית מתוצרת רולס רויס עוברת בירושה. החלום של עודד שריקי מנתיבות, לרכוש רולס רויס, אינו הופך להיות חזון אלא צעד קטן בדרך חַתְחַתִּים. הדרך למימוש החזון מתוארת בשרשרת הערך.


התרשים משמאל, מחדד את משמעות עיצוב החזון. התרשים מבוסס על העולם החומרי שבו אני חי, כמהנדס. למרות המרכזיות של העולם הגשמי בחיי, אני רואה את השפעת העולם הרוחני, הנפשי והחברתי על היכולת לממש רעיונות - להגשים חזון...
כל חזון נבנה בעקבות שאיפה עזה לממש רעיון מסוים (כמו להקים עמותה, למשל, שתסייע למשפחות במעמד סוציו-אקונומי נמוך, לשפר את מצבם הכלכלי, כדי לממש חזון: שלא תהיינה משפחות עניות בקהילה שלי).
למעשה, החזון אינו נתמך רק על ידי השאיפה לעזור למשפחות בידע פיננסי, בידיעה כי חוסן של משפחה (מקרה פרטי של ארגון) תלוי רק ביכולת לנהל את ההון הפיננסי. היכולת לממש את החזון (לממש רעיון מסוים) תלו בתשעה מוקדי חוסן אשר מוצגים במודל מדרג הקימות. כאשר כסף (חלק ממרכיבי ההון הפיננסי) הוא אחד מהם.
כל חזון מבוסס, למעשה, על הייעוד ששחקן הציב לעצמו - הייעוד הוא הבסיס הערכי שמייצג את האידיאולוגיה אשר מניעה את השחקן, הייעוד הוא הבסיס הערכי שמייצג את מערכת האמונות ותפיסת העולם של השחקן.
ייעוד, בשונה מחזון, עוסק בשאלה "מה מטרת הקיום שלי בעולם הזה" (נתפס כמוטיב רוחני, אך הוא תורם לעיצוב מפת הדרכים של פרט וארגון.
ככלל, מערכת האמונות והאידיאולוגיות אשר מרכיבות את העולם הרוחני של השחקן, משלבת, בהדרגה, מגוון של התנסויות חווייתיות וחשיפה להתנהגות של שחקנים ברשת הערך. מהות העולם הרוחני של דתיים וחילוניים כאחת, מבוסס על היגיון ושכל, אשר מושפע ממערכת ענפה של רגשות.
תמהיל של שכל ורגש בונה את סולמות הערכים של השחקנים השונים.
על בסיס המערכת המורכבת הזו, מעוצב הייעוד (האישי והארגוני) בהדרגה - בטכניקות פורמליות אך גם בדרכים אסוציאטיביות ובלתי מתוכננות.
את החזון מאפיינים על פי מפת הצרכים והאינטרסים (שחלקם גלוי וחלקם מוסתר), על פי סולם הערכים (אשר מתבטא בייעוד) וכמובן על בסיס הרעיון אשר אמור להניע את השחקנים לפעול כדי להגשים את החלום...
את החזון צריך, תחילה, לאפיין בלשון ברורה, ורק לאחר מכן לפרק אותו למטרות-על, כפי שמוצג בשרשרת הערך.
מטרות העל הם אמצעים מגוונים אשר יעזרו לממש את החזון - בהדרגה. התהליך האבולוציוני הוא אחד הכלים אשר מסייע לשחקנים נורמטיביים, ללא כישורים מיוחדים במיוחד, לממש חזון גדול ואדיר ממדים - בהדרגה, צעד אחר צעד, תוך כדי כשלים רבים והצלחות קטנות המצטברות לכדי משהו גדול ומיוחד - החזון...
פירוק החזון למטרות-על נגזר ממדרג הקימות אשר מצביע על תשעה מוקדי פעילות שהתמהיל ביניהם מאפשר לחזון לקרום עור וגידים לקראת העתיד.
החזון, בהיותו מרכז ההוויה של השחקן המעוניין להשיגו, שייך לתחום הליבה שלו. החזון יתבטא בעתיד במימוש תוצרי הליבה של השחקן.
כדי לממש את תוצרי הליבה, יידרש השחקן להיעזר בתשתיות ליבה ולפיכך, אחד מתשעת מטרות העל השחקן שישיג את החזון. עיינו גם במושג קיימות.
החזון מעוצב, אמנם, ממערכת של אינטרסים מגוונים אך, למעשה, הוא מבוסס על הייעוד, גם אם לא נוסח במפורש מכיוון שהייעוד נקבע על ידי מערכת של ערכים - הבסיס המוסרי של השחקן.
מוטיבציה היא הדלק שהחזון מייצר בנתיבי הפרקטיקה והביצוע.
ראו את החזון של שמעון פרס - חינוך לשלום, חזון קיבוץ משמר העמק,
יחידת הנוער של סטף
חזון סטף
חזון הורי
מרכז מיכל דליות
מה אתה רוצה?
לא מה שאתה יכול!
דמיון מודרך למציאת חזון
אשרי המאמין...
חזון העצמות היבשות
אז זו הדרך למימוש חזון? באמצעות לוח חזון?
אתה יכול לחיות
את החלום שלך!
Why S.M.A.R.T. goals are lame
לכוון לשמיים או להישאר עם רגליים על הקרקע?
למה אתה חייב חזון
לעסק שלך?
זה המקום והזמן לזכור ולהזכיר את תמהיל ההיגיון, הרגש והרוח. עיינו במושגים חשיבה ביקורתית, קריאה ביקורתית.