מַדָּדֵי קַיָּמוּת (Sustainability Index)
רקע
למעדיפים את סגנון I (תכלס): הנכם מוזמנים לדלג אל פירוק מרכיבי הקימות - רק אם רצונכם לפסוח על הרקע העיוני (לא מומלץ...)
קַיָּמוּת מייצגת את יכולת הקיום של שחקן לאורך זמן, והיא תלויה הן ברמת החוסן הפנימי שלו והן בדינמיקה של הסביבה הקיומית שלו (רשת הערך).
רמת הקימות מושפעת ממצב פעילות השחקן והיא מתבטאת במדרג הערך של השחקן.
מפת החוסן הפנימי
מבוא
חוסנו של שחקן מייצג, למעשה, את רמת הבשלות / היציבות / הבגרות שלו. מהבחינה הזו, חוסנו של שחקן מייצג את הסבירות שהשחקן ישיג את ייעודו וחזונו (ובכלל זה את מטרותיו ויעדיו).
חוסנו של כל ארגון תלוי בעוצמת הליבה שלו, בעוצמת ההון שלו ובעוצמת התרבות הארגונית אך מעל הכול בעוצמת הון האנושי שלו (שהוא חלק ממרכיבי ההון). כישורי האנשים מסייעים לארגון להגיע למצוינות בתחומי הליבה ההון והתרבות. מצד שני, חולשות האנשים עלולות לפגוע בחוסנו של הארגון ולפיכך גם ברמת הקימות שלו.
את הקימות אנו מחשבים בעזרת תוצאות מדידות, כפי שנראה בהמשך פרק זה, כדי להעריך בצורה כמותית ואיכותנית כאחת את יכולת השחקן להתאושש ממצבי משבר, לצמוח ולהגדיל את הערך שהוא מספק לשחקנים אחרים ברשת הערך. שיטות ההערכה של רמת הקימות ששילבה פתרונות Win3 בהגדרתה, מבוססות על שילוב של כלי ניהול קשים (הנדסיים) וכלי ניהול רכים (פסיכולוגיים וסוציולוגיים) המקובלים ומתוקפים במגזרים המקצועיים השונים.
הקניית ערך מספרי לקימות ולמרכיביה השונים, מספק לנו כלי ניהולי קריטי הן לצורך אבחון סיכויי ההישרדות של השחקן בתנאי קיום נתונים של רשת הערך והן לשיפור יכולותיו העתידיים להשתלב בהצלחה ברשת הערך. שיפור יכולות הקימות מתקיים במתכונת התהליך האבולוציוני.
באמצעות מגוון של מדדים אנו מחשבים מדד משולב אשר מייצג את רמת הקימות של שחקן. מדד הקימות נקבע הן על ידי יכולותיו הפנימיות של השחקן (אשר מתבטאות במפת החוסן שלו) והן על ידי מידת ההסתגלות שלו לדינמיקה ברשת הערך.
קיים מגוון עשיר של גישות למדידת חוסנו של שחקן. בהמשך נתמקד בגישת winwinwin למדידת הקימות.
ככלל, מדד החוסן מבטא את יכולת השחקן להתמודד עם מצבי משבר כהזדמנויות לצמיחה או בחשש מפני איום אשר עלול להוביל לקריסתו. החששות מדכאות את יכולת השחקן להתאושש מהמשבר ולשוב ולתפקד במיטבו בעוד שחשיבה אופטימית ותפיסת המשבר כהזדמנות מסייעת לשחקן להתאושש ולצמוח. התפיסה (האופטימית או הפסימית) מבטאת, בין השאר, את חוסנו הפנימי של פרט או ארגון. כפי שיוצג בהמשך, ישנם גורמי חוסן נוספים הנלקחים בחישוב, בזכות חשיבה הוליסטית רחבה של המציאות.
החוסן מתבטא בחמישה היבטים עיקריים:
-
יכולת ספיגה אשר מייצגת את יכולת השחקן להתאושש ממצבי משבר, חירום ואסון;
-
רמת ירידה אשר מייצגת את היקף הירידה בתפוקות ובתוצאות פעילות השחקן במצבי משבר;
-
יכולת החזרה אשר מייצגת את יכולת השחקן לשוב לתפקוד מלא לאחר משבר;
-
קצב החזרה נקבע על פי פרק הזמן הנדרש לשחקן להפיק תוצאות דומות לאלו שהפיק לפני פרוץ המשבר;
-
קצב הצמיחה לאחר התאוששות ממשבר נקבע על פי פרק הזמן הנדרש לשחקן להפיק תוצאות הגבוהות מאלו שהפיק לפני פרוץ המשבר.
Cafe TheMarker חוסן ארגוני-כיצד ניתן למדוד? צחי לופט
את חישוב רמת הקימות אנו מבססים על המודל אשר מוצג בתרשים הבא שבו מתוארים מרכיבי הקימות: